La sang de Luis Enrique en el cop de colze de Tassoti en el Mundial del 1994 és una de les grans imatges icòniques d’un Itàlia-Espanya. En aquella ocasió, l’equip de Clemente es va quedar a les portes d’una semifinal d’un Mundial.

Espanya-Itàlia té més de 100 anys d’història. Va ser l’any 1920 quan es van enfrontar per primera vegada en el Mundial d’Amberes. Un total de 37 enfrontaments, amb 11 triomfs per cada selecció i 15 empats.

Més enllà del Mundial del 94, la història explica que l’Espanya-Itàlia més calent que s’ha vist mai és el del Mundial del 1934. Allà van caure lesionats fins a 11 jugadors, set espanyols i quatre italians. Un partit que ha quedat marcat com la Batalla de Florència.
En els últims anys, els enfrontaments també han estat múltiples. El primer a l’Eurocopa del 2008, als quarts de final. Espanya va classificar-se a penals, amb el cinquè xutat per Cesc, i va trencar el malefici que tenia amb els quarts.

Quatre anys després van repetir a la final de l’Eurocopa del 2012, on la selecció espanyola de Vicente del Bosque va fer un dels millors partits que se li recorden. 4 a 0 i exhibició de futbol.
I des del 2012 fins avui, Itàlia i Espanya s’han enfrontat encara tres vegades més. La primera el 2014 en semifinals de la Copa Confederacions en què, de nou a penals, i aquesta vegada Jesus Navas xutant l’últim, van classificar Espanya per a la final contra el Brasil.

Al 2017, una exhibició d’Isco al Bernabéu i el 3 a 0 van deixar Itàlia fora de la classificació directe pel Mundial del 2018. Posteriorment, van caure a la repesca contra Suècia i són recordades les llàgrimes de Buffon. Itàlia es va quedar fora d’un Mundial 60 anys després.

L’últim partit entre italians i espanyols en un gran certamen és el de l’Eurocopa de França. En aquella ocasió, Itàlia es va redimir de les últimes derrotes i va superar Espanya als vuitens de final amb gols de Chiellini i Pellé.

L’Espanya-Itàlia té una rivalitat amb més de 100 anys d’història. Un duel amb deutes pendents encara avui. Un partit d’espurnes i avui amb Luis Enrique a la banqueta, la seva revenja particular 27 anys després.