La primera Eurocopa de la història del conjunt espanyol es remunta l’any 1964. Una final que es va disputar el 21 de juny a l’estadi Santiago Bernabéu, després que tota la fase es disputés en territori espanyol. El rival era la Unió Soviètica.

El conjunt espanyol el van formar Iribar a la porteria,  Rivilla, Calleja, Zoco i Ferran Olivella, qui era el capità en defensa. Fusté al mig camp, amb Amaro i Chus Pereda. Marcelino Martínez, Luis Suárez Bahamontes i Carlos Lapetra al davant. José Villalonga n’era l’entrenador.

El marcador de la final el va obrir Chus Pereda a favor d’Espanya en el minut 6. Tot i això, ràpidament els jugadors de l’URSS van empatar el partit en el minut 8 amb el gol de Jusaínov. En el minut 84, a prop del final, va arribar el famós gol de Marcelino Martínez, jugador llegenda del Saragossa, que va marcar en un remat de planxa i va fer el 2 a 1.

Tot i això, la gran controvèrsia d’aquella final va estar amb el Nodo i les seves imatges. El fet és que NO es van ensenyar les imatges reals del gol de Marcelino, ja que la centrada va ser de Chus Pereda i no d’Amancio, com es va ensenyar. El montador del NODO ho va intentar aclarir anys després a TVE.

Amancio va acceptar esportivament que l’assistència era de Chus Pereda.

Aquella va ser la primera Eurocopa de la història d’Espanya i, com no podia ser d’una altra manera, amb controvèrsia.