L’home que va aixecar la primera Recopa del Barça. El 1979, a Basilea, Juan Manuel Asensi va coronar una carrera d’èxit durant la dècada dels 70, amb un gol que va servir per aixecar portar la Recopa, per primer cop, a les vitrines del Camp Nou i convertir-se en una llegenda del club.

Però no només ho és per això. Asensi va recollir el braçalet amb la senyera quan Cruyff va marxar del Barça el 1978. Llavors, ja feia vuit anys que «El Chepas» jugava al Camp Nou, on hi va arribar el 1970, procedent de l’Elx.

A Can Barça, Asensi va esdevenir un líder sobre la gespa. Va compartir terreny de joc amb Migueli, Neeskens, Rexach o el Lobo Carrasco, entre d’altres, i en una dècada va marcar 101 gols vestint la samarreta blaugrana.

La seva carrera de blaugrana va servir-li per convertir-se en un fixe a la selecció espanyola, amb qui va disputar el Mundial d’Argentina i l’Eurocopa d’Itàlia.

Però la imatge de Basilea, no és l’única de l’alacantí que ha quedat per la història. Seus són dos dels cinc gols del Barça en l’històrica golejada al Bernabéu, el 17 de febrer de 1974.

Després d’una breu experiència a Mèxic, Asensi va penjar les botes. A les banquetes, l’alacantí no s’hi va prodigar. Només va dirigir l’Oriola durant una temporada, el 2001, abans d’allunyar-se del futbol per treballar a la seva pròpia empresa d’assumptes esportius.

Tot plegat fins que ara, 32 anys després de deixar el club com a jugador, ha tornat al club per presidir l’Agrupació Barça Jugadors, una manera d’apropar-se de nou al futbol, tants i tants anys després d’haver estat la imatge de la primera recopa blaugrana.