A finals del segle XIX el doctor Salvador Andreu va idear una avinguda de luxe formada per mansions enjardinades per a la burgesia barcelonina: l’avinguda del Tibidabo. Per exemplificar el seu projecte de ciutat jardí de Sant Gervasi va fer construir a l’arquitecte Puig i Cadafalch una casa mostra al capdamunt del carrer. La torre va ser comprada per Lluís Muntadas, un dels enginyers del tramvia blau i el funicular del Tibidabo, que la va adquirir per 31.000 pessetes i va anomenar-la torre Muntadas.
Passat industrial
La família Muntadas van ser els primers veïns oficials de la urbanitzada avinguda del Tibidabo, tot i que anteriorment hi havien viscut pagesos. Els Muntadas provenien d’Igualada i van instal·lar-se a Sants, on van fundar La Espanya Industrial. Lluís Muntadas va ser enginyer industrial de la primera promoció de l’Escola a Barcelona i va crear l’empresa Indústria Elèctrica Espanyola que, més tard, es fusionaria amb Siemens.
Lluís Muntadas venia amb el cotxe de cavalls a visitar l’obra del tramvia. Es va enamorar de la casa i la va comprar per 31.000 pessetes
La casa mostra de l’avinguda del Tibidabo
La torre, construïda el 1901, està inspirada en les masies catalanes, amb serigrafies florals i sostre ondulat. Encara s’hi conserven els vitralls i les reixes i elements decoratius de ferro forjat. Josep Puig i Cadafalch també en va dissenyar l’interior i el mobiliari, del qual ja no en queda gairebé res. Pel que fa al jardí de la casa, va ser dissenyat per Rubió i Tudurí.
Quatre generacions de Muntadas
Ens obra les portes a la finca en Juli Nadal, besnet de Lluís Muntadas, i de la quarta generació de la família que viu a la casa. “L’avinguda del Tibidabo va ser una novetat, apostar per un estil de vida, el que s’entenia per ciutat jardí, volia dir l’alçada i l’aire”, explica un dels copropietaris i inquilins. De fet, els carrers adjacents a l’avinguda del Tibidabo porten els noms dels propietaris de les cases com el carrer de Mas Yebra, de Roman Macaya o de Lluís Muntadas.
La torre Muntadas ha tingut diverses modificacions al llarg dels anys i actualment la que va ser una llar per a quatre persones amb una casa pel servei inclosa, ara està dividida en tres pisos. És una de les poques cases residencials que queda a l’avinguda, ja que moltes de les torres modernistes on va viure la burgesia catalana ara són consolats, escoles i centres mèdics.