Des que van començar les obres de reforma de la Rambla s’han trobat diverses restes arqueològiques de la muralla medieval, però fins ara mai no s’havia localitzat cap dels portals d’entrada. Ara una excavació n’ha deixat al descobert un. El Servei d’Arqueologia està treballant per documentar-lo i sembla que es tracta del portal de Trentaclaus o dels Ollers, situat al carrer dels Escudellers, que creua la plaça del Teatre.

Descobert un altre tram de la muralla de l’extrem nord

A banda d’aquest portal, també s’ha descobert un altre tram de la muralla de l’extrem nord de la Rambla, a tocar de la plaça de Catalunya. En aquest cas, segons l’Ajuntament, la muralla és poc visible, però encara conserva fins a tres metres d’altura. Una altra de les troballes, són maravedís (monedes medievals) d’Isabel II, corresponents al segle XIX.

Una muralla que protegia la ciutat entre els segles XIII i XIV

La fortificació de Barcelona va arrencar l’any 1285, per ordre de Pere II el Gran, durant una confrontació bèl·lica amb França. Un cop va acabar el conflicte, el Consell de Cent va continuar aquesta tasca i es van afegir nous portals defensius com el portal Nou. Ja existien els de la Boqueria, Portaferrissa o Jonqueres. Dins d’aquest perímetre —on s’incloïen espais com la plaça de Catalunya, el passeig de Sant Joan o el Parc de la Ciutadella— hi havia la Rambla. L’any 1357, el Consell de Cent va decidir millorar les muralles i va reforçar el perímetre de Ciutat Vella.

El consistori afirma que aquestes troballes aporten informació valuosa sobre la història de Barcelona.