La masia que ja s’intuïa a l’octubre quan els arqueòlegs van començar a treballar en les restes trobades al carrer de Girona, a les obres de la superilla de l’Eixample, amagava sorpreses inesperades. Un cop s’ha acabat de desenterrar ha aparegut un soterrani molt ben conservat amb unes escales pràcticament intactes del segle XVI. Els arqueòlegs que hi treballen creuen que hauria fet les funcions de celler. S’especula, tot i que es tracta d’una hipòtesi, que la casa podria haver estat a prop de l’antic convent dels Caputxins de Sarrià, que va ser abandonat durant el segle XIX i del qual es desconeix la ubicació exacta.

Aquesta suposició es basa en el fet que s’ha fet una troballa important, les restes d’un vas de porcellana xinesa del segle XVI. Segons la directora arqueològica de la intervenció, Marta Lucas, “és bastant excepcional trobar porcellana en una masia i podria ser la dot d’algú que vol entrar a una ordre eclesiàstica”. Això, afegeix, “podria indicar que els caputxins es trobessin a la vora de la masia”. A més, concreta, “hi ha mapes que ens indiquen on es trobaven els destacaments durant el setge de Barcelona i hi figura una masia que es trobava al costat del convent”.

Restes de la porcellana xinesa de fa més de 400 anys que s’han trobat a la masia

El soterrani, una troballa “excepcional”

Segons Laia Macià, tècnic del servei d’Arqueolgia de Barcelona, l’excepcionalitat de la troballa rau en el soterrani, “molt ben preservat en el temps”. “Hem tingut la sort que quan es va fer l’Eixample aquesta masia va quedar sota la calçada i no va quedar destruïda pels fonaments dels edificis”, assenyala. Segons Macià, costa trobar edificis tan sencers a la ciutat.

El soterrani de la masia hauria servit de celler

Troben bales de canó i una culata del segle XVII

La masia que s’ha descobert consta de diverses fases cronològiques. La més antiga, on se situaria el soterrani, data del segle XVI. En una segona etapa, al segle XVII, l’edifici va quedar destruït per un conflicte bèl·lic (podria ser la Guerra dels Segadors). D’aquesta època s’han trobat vuit bales de canó, bales de colobrina, de fusell i unes restes que semblen d’una culata d’una escopeta llarga. També s’han trobat restes d’una tercera etapa, del segle XVIII, en què s’hauria reconstruït la masia i afegit dipòsits i canalitzacions.

Una bala de canó i les restes del que podria ser la culata d’una escopeta

Les restes es taparan aviat

Segons han concretat els arqueòlegs les restes es taparan aviat, probablement la setmana vinent, un cop la Generalitat ho autoritzi. Ja s’han documentat les troballes i les peces són a les dependències del MUHBA, a la Zona Franca. Abans de tapar les restes amb sauló es protegiran amb geotèxtil. Un cop acabada l’obra a la vorera Llobregat del carrer de Girona, se seguirà amb la del cantó Besòs, on poden sorgir-hi noves restes. De fet, s’espera trobar-hi la continuació de la masia.

Les escales d’accés al celler s’han trobat en un excel·lent estat de conservació
Comparteix a: