El Foment Gracienc de les Arts va néixer el 1947 al barri de la Vila de Gràcia i va ser essencial per a la vida cultural del barri, sobretot els primers anys de l’entitat. Va tancar el 2019 i, perquè no se’n perdés el llegat, una de les exmembres va donar el fons documental a l’Arxiu Municipal de Gràcia, on han tractat tot el material i ara està disponible al públic.

72 anys d’activitat

L’entitat, sense ànim de lucre, va ser fundada per artistes reconeguts de la Vila de Gràcia, com Josep M. Camps i Arnau, Lambert Escaler i Milà o Xavier Llobet i Hewitson. Ensenyaven diferents especialitats artístiques i organitzaven exposicions, en especial en el marc de la Festa Major de Gràcia. La donació la va fer Carme Juan Farré, sòcia i professora de dibuix i gravat de l’entitat fins a la seva desaparició.

Després de 72 anys, el Foment Gracienc va tancar portes el 2019. La manca de relleu generacional a causa de l’envelliment i desaparició dels socis i el fet que la propietat del local volgués vendre l’espai, va portar l’entitat a acabar l’activitat. Els últims mesos només s’hi feien classes d’escultura però en els millors anys de l’entitat, hi van passar centenars d’alumnes que aprenien d’artistes rellevants.

Llibres d’actes, de socis i àlbums de fotos

El fons documental consta de llibre d’actes, llibres de comptes i llibres de socis en què es pot veure qui en va formar part. Àlbums de fotos de socis, inauguracions d’exposicions, classes i excursions. Les imatges es tracten amb material de conservació perquè no es facin malbé. També hi ha cartells i altres documents. Ara es pot consultar tot a l’arxiu de Gràcia, i més endavant al catàleg en línia.

Abans de fer donació del material, Carme Juan el va utilitzar per autoeditar el llibre ‘Esbós històric del Foment Gracienc de les Arts’. Tot plegat amb l’objectiu d’assegurar que la història de l’entitat no es perdi. De fet, segons Edgar Rodríguez, de l’Arxiu de Gràcia, cal donar visibilitat als arxius i que es conegui que es poden fer donacions, tan importants “per conservar la història de l’associacionisme dels barris”.