La paret que es va enderrocar fa unes setmanes a l’antic veïnat de la Satalia, al Poble-sec, no era d’origen medieval, com es va creure en un primer moment. Arqueòlegs municipals han inspeccionat el mur del passatge Antic de València, ensorrat a causa d’unes obres il·legals, i han conclòs que era més recent, del segle XIX.
Les edificacions més antigues de la via medieval de la Satalia són de principis del s. XIX
Els arqueòlegs tenen documentació que acredita el recorregut del camí Antic de València i certifica que el vial medieval d’origen romà transcorria pel mig de la finca on està treballant la constructora que va ordenar l’enderroc. Aquesta documentació fa creure als experts que el terreny es va seccionar quan es va edificar a la zona a partir del 1827 i que, per tant, les edificacions més antigues que es conserven avui en dia daten d’aquella època.
Al passatge Antic de València no existeixen murs anteriors al 1827
Els arqueòlegs han extret aquestes conclusions a partir dels plànols antics de la ciutat, en els quals es topografiaven les ruïnes antigues i s’assenyalaven amb un traçat vermell discontinu en què s’especifacava per escrit “ruïnes”. Per això, els experts municipals creuen que “si hagués existit un mur antic, per exemple romà, estaria documentat en la topografia antiga.”
L’empresa responsable de l’enderroc haurà de reconstruir el mur
Malgrat que el mur enderrocat per error no té un valor patrimonial rellevant, el districte de Sants-Montjuïc ha obert un expedient sancionador contra l’empresa responsable de l’enderroc, ja que la llicència d’obres prohibia expressament la destrucció de la paret. A més, la propietat haurà de restablir el mur tal com estava abans i la Direcció de Patrimoni supervisarà les condicions d’aquest restabliment.