La riera de Vallvidrera es l'hàbitat de molts animals de Collserola. I aquest és l'aspecte que presenta, just després de l'estació depuradora. Preocupada pel seu estat, l'Annelie, veïna del barri, busca altres veïns que l'ajudin a controlar la qualitat de l’aigua. ANNELIE TUENGERTHAL, veïna de Vallvidrera “Podria ser molt interessant d'apadrinar un tros d'aquí, d'aquesta riera. Perquè just després de la depuradora sobta molt que l'aigua no està neta com esperes.” L'Annelie ha decidit passar a l’acció després que l'Àfrica Rodríguez la convidés a participar en una jornada de l'Associació el Mussol, que ja ha apadrinat 500 metres d'aquesta riera a la zona de la Floresta. Dos cops a l'any analitzen l'aigua seguint les indicacions del projecte Rius, una iniciativa de l'Associació Hàbitats que duen a terme voluntaris de tot Catalunya. ÀFRICA RODRÍGUEZ, Associació el Mussol, per a la protecció del paisatge “Ens agradaria que es formés un altre grup i fer comparatives perquè estem veient, i en aquestes imatges es veurà, que això és una claveguera, no és una riera.” Per conèixer l'estat ecològic de la riera de Vallvidrera s'analitzen paràmetres físics i biològics de l'aigua i el seu entorn. NÚRIA MARJANEDAS, biòloga i presidenta de l'Associació el Mussol, per a la protecció del paisatge “Hi ha un grup d'animals que són uns molt bons bioindicadors. Això vol dir que són animals molt sensibles a la contaminació de les aigües.” La presència de larves de libèl·lula, per exemple, és un bioindicador. Uns insectes que, segons la Núria, corren perill. NÚRIA MARJANEDAS, biòloga i presidenta de l'Associació el Mussol, per a la protecció del paisatge “Passen centenars de bicicletes per dins del tram del riu. Això és clar, això aixeca terres, a part d'erosionar tot l'entorn.” Són moltes les problemàtiques que afronta la riera. L'Annelie espera que a la tardor ja pugui començar a recopilar dades amb el seu grup que permetin buscar solucions.

La riera de Vallvidrera té un recorregut de 12 quilòmetres abans de desembocar al Llobregat, i és l’únic curs d’aigua permanent del Parc de Collserola, important per a tota la biodiversitat de la zona. Fa 12 anys, l’Associació el Mussol, preocupada per l’estat de l’aigua de la riera al seu pas per la Floresta, va crear un grup de voluntaris per “apadrinar” un tram de 500 metres d’aquesta riera.

Aquesta iniciativa està emmarcada en el Projecte rius, impulsat per l’Associació Hàbitats, que promou el coneixement i l’interès per la conservació dels rius, rieres i torrents de tot Catalunya. Dues vegades a l’any es desplacen a la riera per conèixer l’estat ecològic de la riera, n’analitzen paràmetres físics i biològics de l’aigua però també del seu entorn. La biòloga i presidenta de l’Associació el Mussol, Núria Marjanedas, explica que “hi ha un grup d’animals que són uns molt bons bioindicadors. Són animals molt sensibles a la contaminació d’aigües. La seva presència o la seva absència ens permet elaborar un diagnòstic”. Es queixa, però, que el pas indiscriminat de ciclistes per la llera de la riera té un efecte molt negatiu sobre la biodiversitat en aquest afluent: “Passen centenars de bicicletes per dins del tram del riu. Això aixeca terres, erosiona l’entorn i elimina la presència de larves d’insectes, com per exemple, les de libèl·lula. A més a més, quan plou, com que la carretera (la C-16) és tan a prop i no té una canalització adequada, l’aigua carregada de metalls pesants i olis que deixen anar els cotxes va a parar a aquesta riera.”

Ara, després de conèixer què fan aquests veïns de Sant Cugat, Annelie Tuengerthal, una veïna de Vallvidrera, vol formar un altre grup de voluntaris del barri, per “apadrinar” els 500 metres de riera que a partir de l’estació depuradora d’aigües, que hi ha just després de l’estació de Ferrocarrils de les Planes. Tuengerthal explica que “podria ser molt interessant apadrinar un tros perquè just després de la depuradora sobta molt que l’aigua no està neta com esperes”. Àfrica Rodríguez, membre de l’Associació el Mussol, detalla que “ens agradaria que es formés un altre grup i fer comparatives perquè estem veient que aquest tram que discorre just després de la depuradora és una claveguera, no és una riera”. L’Annelie espera que a la tardor ja hagi pogut reunir un grup de veïns del barri que l’ajudi a recopilar dades per tal d’analitzar la qualitat de l’aigua de la riera i el seu entorn.