Promoció turística a vista d'ocell. Amb vídeos com aquest fets amb drones, Nou Barris vol ensenyar les seves icones i convertir-se en un punt d'atracció més de la ciutat. Un districte ben comunicat per transport públic, amb un sol hotel i poc acostumat a rebre turistes. IRMA ROGNONI, regidora de Nou Barris "Quan en veiem algun o que ens sembla que és un turista ens truquem tots!" La campanya es completa amb un plànol en què s'assenyalen 22 punts d'interès patrimonial agrupats en quatre rutes. El document està editat en tres idiomes que es podrà trobar als equipaments del districte i a l'oficina de turisme. També s'hi recullen altres espais d'interès, com ara el renovat castell de Torre Baró. El plànol i els vídeos han costat 14.000 euros, finançats per la taxa turística. IRMA ROGNONI, regidora de Nou Barris "Busquem sobretot promoció econòmica al districte. Som un districte impactat per la crisi". El pla de promoció s'emmarca en l'estratègia del govern per fer anar els turistes més enllà del centre. En especial, els que tornen més d'un cop. Els repetidors van a l'alça i quatre de cada deu visitants, l'any 2013, ja havia vingut, almenys una vegada, a Barcelona. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "El turista que ara ja ve per tercera vegada, per segona vegada, per cinquena vegada i que, evidentment, ja no va a les icones, li podem oferir aquestes altres barcelones". Amb iniciatives ja implantades com la ruta de tapes, Nou Barris ha sabut atreure gent d'altres districtes i fins i tot de fora la ciutat. Una activitat que, segons l'Ajuntament, ha fet pujar les vendes a les botigues properes als restaurants.

Potser molts ja coneixen el Parc Central de Nou Barris però, en canvi, no l’han vist mai gravat per un drone, o no saben que inclou l’aqüeducte Dosrius, construït al segle XIX per proveir d’aigua Barcelona. Aquesta és una de les informacions que recull el nou material que ha editat l’Ajuntament per promoure el patrimoni del districte. S’han editat 27 vídeos gravats a peu de carrer i amb drones, que recorren els principals punts d’interès tant arquitectònic com historicoartístic del districte. Aquests mateixos indrets també s’han traslladat en un plànol que inclou quatre rutes temàtiques, un espai emblemàtic -el castell i mirador de Torre Baró-, que s’ha obert al públic recentment després d’una remodelació integral, i dos de singulars, la Font Màgica de Manuel de Falla i l’Ateneu Popular Nou Barris.

Els vídeos estan concebuts com a petites “píndoles” i estan publicats al canal de l’Ajuntament a YouTube. La majoria tenen una durada molt curta, d’entre 35 i 40 segons, mentre que el vídeo de resum de tots els llocs d’interès arriba als quatre minuts. Pel que fa al plànol, se n’han editat 15.000 exemplars, que es poden trobar gratuïtament als equipaments municipals del districte i a l’Oficina de Turisme de la ciutat. Paral·lelament, també s’està treballant per senyalitzar tots aquests punts sobre el terreny i per crear una app que inclogui la informació del plànol i els vídeos.

L’objectiu, atraure als barcelonins i als turistes

El material està editat en tres idiomes, català, castellà i anglès. L’objectiu de l’Ajuntament és promoure el patrimoni de Nou Barris no només entre els veïns del districte sinó també entre els barcelonins. A més, també es vol atreure els turistes fins a aquesta part de la ciutat. La iniciativa forma part dels plans de turisme de districte impulsats per l’Ajuntament per descentralitzar l’activitat turística de Barcelona. De fet, ja s’han impulsat iniciatives en aquest sentit, com ara les dues rutes guiades que es van inaugurar el maig de 2014 als districtes d’Horta-Guinardó i Sant-Martí.

“Quan veiem un turista ens ho diem tots i ens truquem”

La feina que s’ha proposat el consistori no sembla, però, gens fàcil. Sobretot si escoltem  la regidora de Nou Barris, Imma Rognoni, que avui ha ironitzat sobre aquesta qüestió a la roda de premsa de presentació del nou material. “Quan en veiem algun (de turista) ens ho diem tots i ens truquem tots”. Sigui com sigui, la regidora vol repetir amb aquest projecte l’èxit que ja han tingut altres iniciatives del districte, especialment la ruta de tapes Pinxo-Panxo. Una experiència que ha mobilitzat els veïns del districte, però que també ha rebut visites de la resta de barcelonins i de ciutadans de la comarca i que, fins i tot, ha fet incrementar les vendes dels comerços dels voltants dels establiments que hi han participat.