Mobilització massiva dels veïns del Congrés i els Indians contra la supressió de la línia d'autobús número 20. Un servei indispensable, segons diuen, per anar al CAP Maragall i a l'Hospital de Sant Pau. ADRIANA BENEGAS, veïna "Este bus nos deja ahí mismo en el CAP y la gente que va allí es gente muy mayor y gente que va continuamente allí." LLORENS PUJOL, veí "Trobo que seria un mal servei i hi ha molta gent gran. Aquest barri és de gent gran i és l'únic mitjà que és còmode per viatjar." Els veïns fa més de dos mesos que reivindiquen el servei que fa el 20: han entregat unes 8.000 signatures al districte i han fet una manifestació. També han celebrat dues assemblees. En la darrera, diuen que el districte de Sant Andreu els va proposar una possible solució. L'autobús 47 variaria el seu recorregut per creuar el barri i passar pel CAP Maragall. JESÚS RIBERA, membres de la junta de l'AV Congrés-Indians "És una proposta, però és una proposta que s'ha de parlar. El 47 ve ja aquí carregat de gent, baixa carregat de gent, no sabem si posaran més autobusos, si hi haurà més freqüència, si hi haurà autobusos dobles, si ens donarà o ens podrà donar el mateix servei." L'Associació de Veïns Congrés-Indians seguirà reivindicant el servei que fa el 20 mentre no hi hagi una proposta ferma per part de l'Ajuntament i TMB. De fet, els veïns tenen previst tornar a concentrar-se al febrer en dues ocasions.

TMB té previst eliminar aviat la línia d’autobús 20, un cop s’implementi la nova fase de la xarxa ortogonal d’autobusos. El 20 és l’únic transport directe que connecta el barri amb el CAP Maragall i amb l’Hospital de Sant Pau i per això els veïns reclamen la continuïtat del servei.

La línia de bus 20 connecta la plaça del Congrés Eucarístic amb l’avinguda de Roma però els veïns del Congrés i els Indians utilitzen el servei sobretot per desplaçar-se fins al CAP Maragall i a l’Hospital de Sant Pau, dos dels centres sanitaris de referència d’aquest barri de Sant Andreu. En l’actualitat, el Congrés i els Indians té uns 18.000 habitants i gairebé 17.000 tenen el CAP Maragall com a centre d’atenció primària de referència. A més, és un dels barris de la ciutat que té la població més envellida. Per això, una gran part dels usuaris d’aquesta línia d’autobús són persones grans i amb mobilitat reduïda.

Des de fa dos mesos veïns i entitats reclamen a TMB i a l’Ajuntament que la línia de bus 20 no desaparegui. Des de llavors, han recollit unes 8.000 signatures a favor i les pancartes amb lema”El 20 no es toca” són visibles a molts dels balcons de la zona. També han protagonitzat diverses mobilitzacions al carrer i, fins i tot, van arribar a tallar el passeig de Maragall el desembre passat com a protesta.

Segons els veïns han explicat a BTV, el districte de Sant Andreu ha presentat recentment una proposta a TMB per garantir la connexió del barri amb el CAP Maragall. El districte de Sant Andreu proposa modificar el recorregut de la línia de bus 47 perquè aquest autobús realitzi part del camí que fa actualment el 20. La idea és que el bus 47 un cop baixa per l’avinguda de Borbó giri pel carrer de Costa i Cuixart per continuar baixant per Felip II. A continuació passaria pels carrers de Concepció Arenal, de Juan de Garay i del Trinxant fins al CAP Maragall, situat a la cruïlla del passeig de Maragall i el carrer de Sant Antoni Maria Claret. A partir d’aquest punt reprendria el traçat habitual de la línia fins a la plaça de Catalunya.

Els veïns, però, no accepten de moment la proposta perquè és massa incipient i, a més, volen garanties que el servei no se’n ressentirà. És a dir, temen que amb la supressió del bus 20 i amb la resta de línies de bus que deixaran de funcionar per la zona es massifiquin la resta de les línies que sí hi circularan. Jesús Ribera, membre de la Junta de l’AV Congrés-Indians, apunta: “Tenim el precedent del V27, que és un dels autobusos de la nova xarxa de bus que passa pel barri i sempre va ple. És impossible seure-hi i fins i tot pujar-hi si és hora punta. La gran majoria dels usuaris del 20 són persones grans i malalts que necessiten un servei adequat per arribar als centres hospitalaris.” Per això, afegeix: “El 20 no es toca, i ho continuarem dient mentre no hi hagi una alternativa sobre la taula i en ferm que garanteixi l’accés dels veïns del Congrés i els Indians al CAP Maragall en unes condicions acceptables.”

Els veïns del Congrés i els Indians han anunciat una nova mobilització davant del CAP Maragall el dilluns 6 de març a les 18 h. També assistiran al procés participatiu que l’Ajuntament ha convocat el 13 de febrer a Can Fabra per debatre qüestions relacionades amb les noves línies d’autobús que donaran servei a Sant Andreu.