Són les propostes que fan els alumnes de l'Escola Sant Martí per aprofitar l'espai que ocupa un transformador que hi ha davant del centre. Plantegen des de pistes de gel a camps de futbol. Aquesta és una de les primeres accions reivindicatives que ha promogut la plataforma Transformem, que s'ha constituït per demanar que es creï una zona verda on hi ha la subestació. LIDIA RAMIRO, membre de la plataforma Transformem "El que volem és el que va dir l'Ajuntament des del 92, que és un pla urbanístic que quan entres a l'escola ja ho saps això, que aquí hi haurà una zona verda. Llavors ja penses en una escola fantàstica, nova i amb una zona verda al davant." La plataforma l'han impulsada l'Associació de Veïns del Poblenou i l'AMPA de l'escola. Esperen sumar més suports per aconseguir que es faci realitat aquesta reivindicació històrica del barri. MANEL ANDREU, membre de la plataforma Transformem "Hi ha sorolls, l'any 2012 es van donar uns informes que s'hi havia vessat un oli contaminant. Tot i que diuen que ara està en regla, que tot es va arreglar, però volem que hi hagi una seguretat." Segons expliquen des de la plataforma, l'Ajuntament els ha dit que no disposa dels dos milions d'euros que hauria de pagar a l'empresa propietària de la subestació per fer la zona verda. [aire] Sí que hi ha pressupost, però, per crear una zona de jocs infantils a tocar del transformador, un canvi que veuen insuficient. FREDERIC GUERRERO, membre de la plataforma Transformem "És un pedaç que ve, precisament, de la consciència que té l'Ajuntament que aquest espai que ocupa el transformador no és el que hauria de ser. Hauria de ser una zona verda. Fa 23 anys que hauria de ser una zona verda. Per tant, jo suposo que l'estratègia és buscar la conformitat dels pares." Però des de la plataforma no hi estan d'acord. I ho faran saber al maig, quan organitzaran una festa reivindicativa coincidint amb l'inici de la campanya electoral.
Denuncien que la subestació els ocasiona molèsties pels sorolls que emet, que s’hi han detectat fuites contaminants i que cal que es garanteixi la seguretat de l’entorn dels alumnes de l’escola i de tots els veïns de la zona. L’existència del transformador genera preocupació pels riscos que suposa el mal estat en què actualment es troba.
La plataforma ha estat impulsada per l’Associació de Veïns del Poblenou i per l’AMPA de l’Escola Sant Martí. En una assemblea celebrada dijous passat al Centre Cívic Can Felipa, els membres de la nova plataforma van explicar que, des de principis dels anys 90, els terrenys ocupats pel transformador estan qualificats de zona verda i que cap govern municipal ha fet cap pas per enderrocar-lo i fer-la. Actualment, just davant de l’escola, s’està construint un nou espai de jocs infantil, però no hi ha previst cap acció per desmantellar el transformador.
Comencen les accions de la Plataforma Transformem! Ens en sortirem!
— Platform Transformem (@platransformem) enero 9, 2015
El seu objectiu és que en les properes eleccions municipals tots els grups polítics que es presentin assumeixin el compromís de treure el transformador, que s’executi allò previst en el planejament vigent i es desenvolupi la urbanització de la zona verda. Consideren que es tracta d’una reivindicació històrica de barri i per això volen que compti amb el suport de totes les entitats del Poblenou. El 2013 es va fer una recollida de signatures i l’any 2011 es van acostar postures per desmantellar la instal·lació, però finalment tot va quedar aturat.
Entre les primeres accions que han organitzat ara, destaca una festa reinvindicativa al maig, amb motiu de l’inici de la campanya electoral, per difondre les seves reivindicacions.