GERARD ARDANUY, regidor del districte de l'Eixample "En aquests moments estem treballant amb la comunitat xinesa, la pakistanesa, en dos barris, Fort Pienc i Sant Antoni. Crec que encara hem de consolidar aquests dos projectes i explicar-los relaxadament i tranquil·lament a altres entorns i barris. Resultats extraordinàriament positius, no només en l'àmbit estrictament comercial d'increment d'associats sinó també de la qualitat relacional d'aquests associats amb el teixit de l'entorn. Això s'ha visualitzat des de les AMPA de les escoles dels barris fins als projectes que aquestes persones vingudes d'altres països comencen a fer amb gent d'aquí. Per tant, estem construint barri, estem construint comunitat. Aquest és un bon objectiu."

El projecte Xeix va néixer l’any 2012 amb l’objectiu d’integrar els col·lectius de nouvinguts a l’Eixample, sobretot mitjançant el comerç i l’associacionisme. El primer objectiu va ser que els comerciants xinesos passessin a formar part de l’Eix Comercial del Fort Pienc. Després el projecte es va estendre també a les escoles. Tot i que al principi només es treballava amb la comunitat xinesa, l’abril passat el projecte va incorporar també la comunitat pakistanesa. A més, la iniciativa s’ha ampliat geogràficament, i ara també es desenvolupa al barri de Sant Antoni.

El jurat del premi valorarà els projectes en funció del seu grau d’innovació, que representa el 50% de l’avaluació; un 30% correspon a l’impacte que té en la societat; i el 20% restant representa la sostenibilitat de la iniciativa i la possibilitat que té de ser exportada a altres llocs. En total, es van presentar als premis 63 iniciatives. A part del Xeix, els darrers quatre finalistes que encara opten al premi són: ‘Ordinary Heroes’, de Bòsnia i Hercegovina; ‘La diversité à l’oeuvre: des habitants charpentiers d’une nouvelle dynamique dans le quarter’, d’origen francès; ‘NDM, per una major diversitat als mitjans de comunicació’, d’Alemanya; i ‘Festival O Bairro i o Mundo’, procedent de Portugal.