El barri a les seves mans. Amb aquesta maqueta, els més menuts i els veïns poden descobrir tots els racons amagats de l'espai on viuen. És només un dels molts exemples que avui s'han pogut trobar en la inauguració del solar de les Germanetes a la qual s'han afegit un grup d'artistes del col·lectiu Idensitats. Hi podreu descobrir el primer edifici de cortines en fora. O una exposició amb una selecció dels productes dels botiguers del barri. Tots amb la seva petita història i amb la intenció de potenciar el comerç de proximitat. Art i lluita veïnal. Després de dos :anys de reclamacions l'Eixample ha recuperat un espai públic que es nota que feia falta. FERRAN AISA, veí: "Crec que finalment s'ha aconseguit un espai, encara quedaria l'altre part que es tropba en runes però crec que és important que s'hagi fet aquesta activitat, que hi hagi un hort i que hi hagin moltes coses pel barri." I a banda de totes aquestes activitats artístiques aquí dins es troba la veritable protagonista el solar de les Germanetes que, són 500 metres quadrats que potser per alguns veïns no n'hi ha prou però que ha tornat a reactivar el moviment veinal del barri. GUILLERMO ROJO, membre de Recreant Cruïlles: "Sap a poc' perquè a més a més la gent està plena de creativitat i amb moltes ganes de fer coses, llavors no hem començat i ja se'ns ha quedat curt l'espai." L'espai s'ha d'omplir dels projectes dels veïns. D'idees, una infinitat. Ara per ara són una realitat, l'hort urbà, la gran cúpula amb grades per reunir-se i un esperit engrescador i creatiu que sembla no tenir límits.

La plataforma Recreant Cruïlles, sorgida de les assemblees del 15-M, ha aconseguit que els veïns de l’Esquerra de l’Eixample s’hagin unit per tirar endavant un projecte per tal de donar ús als prop de 600 m2 del solar de les Germanetes.

Aquest dissabte, s’ha celebrat una festa per inaugurar l’hort urbà, que ja comença a tenir les primeres plantes, i una gran cúpula amb grades que permet fer activitats i reunions en un espai cobert. Al migdia s’ha cuinat una paella per fer el dinar popular entre totes les persones que han fet possible aquest projecte veïnal. Una de les parts més creatives de la inauguració ha anat a càrrec d’un altre col·lectiu amic, en aquest cas els artistes d’Idensitats. Ells han estat els responsables de diverses accions, com treure fora les cortines d’un edifici, cantonada amb Compte Borrell o bé la recollida de diferents objectes dels botiguers del barri, en una exposició que vol criticar les grans superfícies comercials i fomentar el petit comerç. Art compromès amb el barri per a uns veïns que han lluitat per recuperar un espai que per a molts ha quedat curt. Els 500 metres quadrats, dels més de 5.000 que composen el solar poden semblar pocs però l’ajuntament posarà fil a l’agulla per construir-hi un nou institut per al barri. Sigui com sigui alguns creuen que recuperar els espais públics per crear places dins de la ciutat és recuperar l’esperit fundacional de l’Eixample pensat per Ildefons Cerdà.