La reurbanització de la plaça de Sanllehy podria desencallar-se aquesta mateixa setmana. Segons l'Ajuntament, la Generalitat licitarà dimarts les obres per tapar el forat dels treballs per la Línia 9. Una notícia molt esperada pels veïns i comerciants de la zona, que, des de fa anys, han hagut de conviure amb les molèsties que provoca. ELBA RODRÍGUEZ, veïna "Ya no digo por la estética, sinó por la cantidad de mosquitos que tenemos, la estética es muy importante también. Las incomodidades de cruzar la calle, la circulación, todo." MARIBEL RODRÍGUEZ, presidenta AV Can Baró "Comercios de esa zona de arriba han tenido que cerrar y los vecinos quieren su plaza" El projecte preveu tapar el pou, urbanitzar la plaça i millorar la mobilitat de la zona amb l'ampliació de carrils i voreres del carrer de Ramiro de Maeztu. Tot i aquest anunci, els veïns diuen que desconfien de la paraula de l'Ajuntament i la Generalitat, per això el proper dissabte han tornat a convocar una concentració com la d'aquest matí. JESÚS SOBRINO, president associació Sanllehy Comerç "És casual que els veïns tornin a mobilitzar-se per tornar a tenir notícies? Jo crec que no. Fins que no ens hem tornat a moure no hem tornat a tenir notícies." Segons els veïns, els treballs podrien començar al setembre, una data que consideren massa llunyana.

Més de 150 veïns de Can Baró, la Salut i el Baix Guinardó han sortit al carrer aquest dissabte per exigir a l’Ajuntament i la Generalitat que arrenquin les obres de reurbanització de la plaça. Després de molt de temps amb les obres de l’L9 aturades, ara fa un any se’n va retirar la gran grua que hi havia treballat i les administracions es van comprometre a endreçar l’espai. Les protestes veïnals per l’estat d’abandó de la plaça, que durant mesos es van repetir cada dissabte al matí, es van aturar en espera que aquest any comencessin aquestes altres obres. Com que això encara no ha passat, els veïns es van reunir dijous passat en assemblea a la parròquia del Crist Redemptor i van decidir tornar a sortir al carrer aquest dissabte.

Però ahir mateix l’Ajuntament va informar que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat preveu publicar la setmana vinent al DOGC la licitació dels treballs per arranjar l’entorn de la plaça de Sanllehy. El projecte preveu la cobertura del pou de l’estació, la urbanització de la plaça i l’ampliació del carrer de Ramiro de Maeztu, que passarà a tenir dos carrils d’uns 6,5 metres d’amplada i voreres més amples tant al costat mar com al costat muntanya. Aquesta configuració del carrer ja serà definitiva, és a dir, no es tornarà a modificar quan es reprengui la construcció del tram central de la Línia 9.

Fa més de tres anys que els veïns de la Salut i Can Baró es van quedar sense la plaça de Sanllehy. Les obres de construcció de la Línia 9 del metro van ocupar pràcticament tot l’espai destinat als vianants per fer-hi un gran pou a través del qual accedir al túnel en construcció on algun dia hi haurà una parada de metro. Amb les retallades del pressupost de la Generalitat, les obres van quedar aturades el 2011 i a partir de 2012 els veïns es van començar a mobilitzar per exigir la reurbanització de la plaça mentre la construcció de l’L9 roman aturada.

Durant mesos, van sortir al carrer cada dissabte i, tot i que en un principi la Generalitat es va negar a fer-hi cap obra provisional, finalment, ara fa un any, l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat es van comprometre a destinar una partida de 2,6 milions d’euros per endreçar la plaça. Algunes actuacions serien provisionals, fins que s’hi fes l’estació de metro, i d’altres, definitives. Aquest compromís va aturar la mobilització dels veïns. Però calien encara sis mesos per redactar el projecte i sis més per dur-lo a terme. El gener passat, els tècnics municipals el van presentar als veïns i es va dir que les obres començarien al març i durarien fins al setembre. Ara com ara, les obres no han començat.