L’Abazar Hamid és un músic i compositor que durant uns dies és a Gràcia, a la residència d’artistes Jiwar. Exiliat del Sudan, és un cantautor perseguit al seu país, que ha estat convidat pel PEN Català, el programa d’escriptor acollit amb què col·labora Jiwar. MIREIA ESTRADA, Jiwar “Per nosaltres, tenir-lo a Barcelona, tenir-lo a Jiwar és un privilegi, ens fa créixer i ens nodreix. O sigui, va posar els peus aquí i ja tenia idees per fer coses junts." El cantautor reivindica la pau i la llibertat amb les seves cançons, prohibides al Sudan. ABAZAR HAMID, artista acollit pel PEN Català “Totes les meves cançons estan censurades, res del que faig és benvingut. Vaig haver de marxar per continuar amb el que faig.” L’Abazar ja ha estat acollit pel PEN al Caire, Noruega i ara a Catalunya, on assegura que ha après molt de la cultura catalana. Per exemple, la visita al refugi antiaeri de la plaça de Dimanat l’ha inspirat per un futur projecte a la ciutat. ABAZAR HAMID, artista acollit pel PEN Català “Tornaré per fer alguna cosa amb aquesta cultura, perquè és un moment de supervivència dels barcelonins durant la Guerra Civil. Ara, molta gent d’arreu del món viu el mateix i té la mateixa frustració a Darfur, a Síria, a tot arreu.” Demà l’Abazar farà un concert a la residència Jiwar on, entre altres cançons, se’l podrà sentir cantar en aràbic històries del Sudan.

Abazar Hamid va començar a cantar de ben jove per demanar la pau del seu país, el Sudan. Ben aviat el govern va censurar les seves cançons i es va convertir així en un cantautor exiliat, per poder seguir amb la seva feina i expressar-se amb llibertat. Ara ha visitat Barcelona i els seus entorns, convidat pel PEN Català, a través del programa Escriptor Acollit, que ajuda els autors que són perseguits en els seus països.

El músic sudanès ha passat la seva estada a la ciutat a la residència d’artistes Jiwar, que per primera vegada col·labora amb el PEN. Ubicada al barri de Gràcia, la residència li ha permès visitar l’antic refugi antiaeri de la plaça de Diamant i conèixer la història de la Guerra Civil. Hamid hi ha pogut establir paral·lelismes entre les vivències viscudes en aquella època a Catalunya i les que es viuen avui en dia en molts conflictes com ara Darfur o Síria.

Abazar farà un concert aquest dimarts a les 19.30 h a la residència d’artistes Jiwar, per donar a conèixer les històries del Sudan i d’altres països a través de la música. Hamid prepara ara projectes futurs a Barcelona, en col·laboració amb la residència d’artistes que l’ha acollit i el PEN Català.