La Maria Fernández ha viscut sempre a la plaça del Mercadal i és una de les andreunques que recorda com era el refugi antiaeri número 439. Va funcionar a partir de 1937 i estava situat a sota dels porxos de la plaça. Era gran i tenia tres entrades. La Maria hi accedia pel carrer de l'Arc del Mercat. MARIA FERNÁNDEZ, veïna "A l'entrada hi havia un esglaó, molt rústic i baixàvem amb una llumeta d'oli." El Centre d'Estudis Ignasi Iglésias proposa a l'Ajuntament recuperar aquest refugi com a element històric. L'entitat creu que es podria incloure en la reforma del Mercat de Sant Andreu. Aquest és un projecte que s'està acabant de redactar i que, segons els historiadors andreuencs, hauria de preservar l'estructura metàl·lica original. Les bigues, les columnes i la resta d'elements de la coberta del mercat es van forjar a La Maquinista. PAU VINYES, historiador "Demostra una manera constructiva i d'indústria que ens remet a la forja del ferro que va ser molt important a finals del s. XIX i a principis del s. XX a Catalunya. Per tant, creiem que preservar l'estructura metàl·lica és preservar aquesta memòria." Els historiadors locals han descobert també que el Mercat de Sant Andreu es va posar en marxa el 1906, uns anys abans del que es creia. Inicialment, el mercat ja tenia la coberta metàl·lica però fins el 1914 no es van construir les parets que el tanquen.

El Centre d’Estudis Ignasi Iglésias ha elaborat un informe que recull la necessitat de preservar la coberta metàl·lica del Mercat de Sant Andreu. Segons els historiadors, les bigues, les columnes i la resta d’elements de la coberta de l’equipament es van forjar a La Maquinista Terrestre i Marítima. Creuen que és important mantenir-la perquè representa una manera constructiva a través de la forja del ferro característica de finals del segle XIX i principi del segle XX a Catalunya.

A més, l’entitat promou que es recuperi un refugi de l’època de la Guerra Civil que hi ha al subsòl del mercat. Es tracta del refugi antiaeri número 439, que va funcionar a partir de 1937 i era sota els porxos de la plaça. Segons els historiadors, estava previst que tingués capacitat per a 4.000 persones i tenia tres accessos. L’entitat andreuenca proposa recuperar-lo i estudiar la possibilitat d’obrir-lo als veïns perquè és un testimoni del passat.

Mercat centenari

Recentment també s’ha descobert que el Mercat de Sant Andreu va començar a funcionar l’any 1906 i no el 1914 com es pensava. S’han trobat documents que evidencien que les obres es van iniciar entre el 1903 i el 1904 i van acabar el 1906. Va ser llavors quan va entrar en funcionament. Fins ara es pensava que el mercat datava de 1914 perquè és quan es van aixecar les parets de maó que tanquen el mercat.