En Joan Anton Català és astrònom i divulgador científic. L’expert ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que dilluns d’aquesta setmana un asteroide de 10 m de diàmetre va passar a només 40.000 km de la Terra. A banda, el vespre d’aquest dijous, 2 de febrer, es preveu que un altre fragment de 20 metres passarà a un 40 % de la distància que separa la Terra de la Lluna.

Segons l’astrònom, aquesta distància és llunyana i no implica cap risc. Estadísticament és poc freqüent que hi hagi impactes amb el nostre planeta, tot i que va ser molt habitual  sobretot a l’inici del sistema solar. Cal recordar, no obstant, que l’any 2013 un objecte d’uns 20 metres va entrar a l’atmosfera a Rússia i va ferir unes 1.500 persones, no tant per l’impacte amb la superfície,  sinó pel soroll i de l’ona expansiva de l’explosió.

Mirat a escala macroscòpica es creu que l’aparició de la vida a la Terra podria estar relacionat amb l’impacte d’objectes externs. Hi ha una teoria que diu que potser els components bàsics de la vida podrien haver vingut a cavall d’algun cometa o asteroide, i que la major part de l’aigua que tenim a la Terra va arribar integrada als asteroides o cometes que van impactar amb el planeta.

A banda, cal recordar també que al voltant de la Terra hi ha una gran quantitat de deixalles que hi orbiten. Podrien haver-hi més de 170 milions de fragments de ferralla inferiors a un centímetre, i més de 30.000 superiors a 10 centímetres. Es calcula que cada dia cau a la Terra un d’aquests fragments més grossos, tot i que la majoria es desintegren abans d’impactar amb la superfície o bé cauen damunt del mar. Aquests objectes, en canvi, són especialment problemàtics per als satèl·lits que hi ha orbitant en aquella zona.

Podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm, a través de l’enllaç d’aquest tuit:

(foto NASA)

Aquí podeu escoltar la conversa amb Joan Anton Català @estelsiplanetes d’asteroides, meteorits, deixalla còsmica… https://t.co/1VRV0vftKk