Tal dia com avui de fa 160 anys, Gràcia estava immersa en una revolta popular després del cop d’estat del general O’Donnell contra Espartero. En aquest aixecament de 1856, 17 graciencs van morir afusellats i sense judici als Jardinets de Gràcia actuals. Se’ls coneix com els herois de Gràcia. La seva història comença quan una multitud agafa per sorpresa un grup d'oficials. JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia "L’altre 18 de juliol, aquí als Jardinets de Gràcia cantonada Sèneca hi havia ca la Marquesa, aquí es van refugiar uns militars i el poble de Gràcia, els revoltats de Gràcia els van encerclar, algú els va calar foc a la casa i llavors van sortir i els van matar." Els militars van detenir el grup de joves graciencs a prop de Sallent acusats de matar els oficials. Els van tornar a Gràcia i els van afusellar al mateix lloc on s’havien produït els fets. Anys més tard, els veïns de la Vila van fer una col·lecta per posar una placa en record a aquells homes al cementiri del Poblenou. Ara, el Taller d’Història de Gràcia en reclama un reconeixement. JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia "Allà a La Fontana hi ha aquell petit espai, plaça interna que es podria dir dels Herois de Gràcia i que millor que els joves, en un espai per gent jove hi hagués aquesta recordança d’aquesta gent que va donar la seva vida per millorar la societat." A la propera reunió del grup de treball de Nomenclàtor de Gràcia es reprendrà el debat sobre el nom de la plaça que hi ha davant l’Espai Jove la Fontana.

El segle XIX va ser un temps d’aixecaments i revoltes. Gràcia, encara independent de Barcelona, va començar a créixer i cada vegada hi havia més població. Eren obrers que vivien en condicions precàries i que es van revoltar en molts moments. Un d’aquests aixecaments va ser el 18 de juliol de 1856, després del cop d’estat del general O’Donnell contra Espartero.

A Gràcia, un grup de revoltats van agafar per sorpresa el coronel Ravell i sis dels seus oficials dins la Casa de la Marquesa. Aquests militars eren els encarregats de reprimir l’aixecament a la Vila de Gràcia. Mentre estaven dins d’aquest edifici, situat als Jardinets de Gràcia actuals cantonada amb el carrer de Sèneca, una multitud va calar foc a la Casa de la Marquesa i els oficials van acabar morint.

El 22 de juliol el general Zapatero va ser l’encarregat de fer una dura repressió al pla de Barcelona amb el resultat d’uns 63 militars i 400 civils morts. En la desfeta, un grup de graciencs van fugir de la Vila de Gràcia i van ser perseguits i capturats acusats de la mort dels oficials a prop de Sallent. D’allà van ser traslladats a Gràcia, on els van afusellar sense cap judici, el 28 de juliol.

Anys després, el 1868, els veïns de Gràcia van fer una col·lecta popular per posar una placa de marbre al cementiri del Poblenou en record dels graciencs afusellats. Amb el pas del temps, aquella placa es va malmetre i per això, Cementiris de Barcelona, a petició del Taller d’Història de Gràcia i el Grup 1850, la va renovar el 30 d’octubre de 2010.

Ara, el Taller d’Història de Gràcia demana que hi hagi un record per als Herois de Gràcia a la Vila i per això, han proposat posar aquest nom a la plaça que hi ha davant l’Espai Jove la Fontana. Caldrà esperar a la propera reunió del grup de treball del Nomenclàtor de Gràcia.