El Centre Cívic Besòs el coneix molta gent com el del patinet. El motiu és aquesta escultura ubicada a l’entrada de l’equipament. Fa temps que hi és, però ara necessita una restauració. ÀLEX SERRA, director del Centre Cívic Besòs “Estava pensada per interior i els materials de que està fet la part que és ferro no hi ha cap problema, però la part de fusta clar, després de 20 anys amb les condicions climatològiques que puguem tenir s’està degradant una mica.” El que més sorprèn és la història de com va arribar fins aquí. Tot va començar amb una exposició d’artistes postconceptuals de Banyoles. “Durant el mes que va estar exposada al centre cívic va causa molt furor entre els veïns i usuaris del centre i del barri i per petició popular es va demanar que d’alguna manera es quedés fixa al centre cívic.” Els responsables de l’equipament i del districte de Sant Martí de l’època van decidir exposar-la de manera permanent al carrer. És una de les poques obres d’art urbà en aquesta zona de la ciutat i molts veïns en desconeixen el significat. ANA GALLART, veïna “No me había dado cuenta pero vaya, si lo tienen que arreglar que lo arreglen.” ÁNGELES DÍAZ, veïna “Sí que me había fijado pero la verdad que no se el significado, cuando lo pusieron allí dije: ‘mira que patineta más grande’.” Es tracta d’una reivindicació de la joguina tradicional i una crítica al consumisme de masses. És de l’escultor Joan Oliver i ara necessita, com a mínim, una capa de vernís.

El mes de maig de 1997 el Centre Cívic Besòs va acollir l’exposició “A l’est de l’Edèn”, un recull d’obres d’artistes postconceptuals de Banyoles. Una de les peces de la mostra va tenir un èxit sonat i inesperat entre els veïns i usuaris de l’equipament. Tant que els responsables del centre cívic i del districte de Sant Martí de l’època van decidir continuar exposant-la al carrer de forma permanent.

Aquesta obra és la ‘Megajoguina’, de l’escultor i “performer” Joan Oliver. És un patinet de fusta i ferro de grans dimensions que reivindica el joc tradicional enfront de les joguines impulsades pel consumisme més propi dels nostres dies. S’ubica just a la façana del Centre Cívic Besòs, precisament conegut per molta gent com “el del patinet”, i s’ha convertit en l’emblema de l’equipament.

Després de gairebé 20 anys a la intempèrie i essent una obra d’art concebuda per a una exposició interior, l’escultura presenta actualment un estat de certa degradació.