Diverses entitats de Sant Antoni treballen perquè un espai del nou mercat porti el nom d’una veïna històrica del barri. És la Concha Pérez, militant anarquista que va lluitar contra el feixisme durant la guerra. MAR TRALLERO, associació Memòria Històrica de Sant Antoni “Va sorgir la idea de recuperar precisament espais públics i donar noms d’aquestes persones que des d’un aspecte o altre, havien protagonitzat en algun moment la vida o la lluita per la democràcia al barri.” La Concha Pérez es va sumar a la lluita obrera amb la declaració de la República. Tenia només 16 anys. Va lluitar al front d’Aragó, a Belchite, després va passar pel camp d’Argelers i va viure uns anys a l’exili. Veïna de les Corts, va tornar a Barcelona l’any 1942 amb un fill de vuit mesos. Va retrobar un antic amor i amb ell va obrir una parada. LLUM VENTURA, impulsora de l’Associació Dones del 36 “La paradeta que tenia aquí al darrere era un lloc de trobada de la clandestinitat, de passar coses a gent que anava i venia de França i inclús, a la nit, ella amagava gent a dormir a la parada. Es va exposar tota la vida per la defensa dels seus ideals.” El cas de la Concha, però, és només un dels que reivindiquen des de l’associació de la Memòria Històrica i altres entitats de Sant Antoni. Per això, continuen treballant per identificar altres espais significatius del barri. La idea és que totes aquestes històries anònimes, permetin mantenir viva la memòria del Sant Antoni més compromès amb les llibertats i els valors democràtics.

Llum Ventura va impulsar l’Associació les Dones del 36 el 1997, que va aglutinar un grup de dones supervivents de la Guerra Civil Espanyola. En aquest entorn Ventura va conèixer Concha Pérez, militant anarquista i lluitadora antifranquista. Amb 16 anys va començar a militar en el moviment llibertari, acabada de proclamar la República. El 1932 es va afiliar a la FAI i més tard formaria part del Comitè Revolucionari de les Corts i del grup armat Los Aguiluchos de les Corts. Després de l’exili, va tornar a Barcelona el 1942 i va obrir una paradeta al Mercat de Sant Antoni.

L’Associació Memòria Història de Sant Antoni reivindica ara la figura d’aquesta veïna de les Corts que forma part de la memòria d’aquest barri de l’Eixample. Altres entitats li fan costat per tal que algun dels indrets al voltant o dins del mercat recordin el nom d’aquesta lluitadora, que va morir a Barcelona el 2014 amb 98 anys. A banda de la seva lluita contra el feixisme i per les llibertats, se la recorda per la seva participació activa en la recuperació de la democràcia i l’impuls de les associacions veïnals.