“L’únic que queda en record d’aquella meravellosa torre modernista és, de fet, el carrer de la Torre dels Pardals que és aquest que puja.” Ara hi ha pisos, però fins a 1958 hi havia una de les masies fortificades més importants de la zona. Tant que al Guinardó hi ha un carrer en recordança seva. CARME MARÍN, Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada El Pou. “Era una torre medieval fortificada. La importància principal era la torre que s’utilitzava per defensar tota la contrada i en els segles XVII i XVIII, quan les guerres de successió i de secessió es van fortificar aquí els francesos i també els felipistes.” A finals del segle XIX, va ser la segona residència de la família del primer ministre francès, Manuel Valls, i, a principis del XX, a conseqüència de la Setmana Tràgica, va esdevenir un convent. “Van cedir la torre a les monges de Valldonzella perquè els hi havia cremat el seu convent al centre.” Després un industrial de Reus, Joan Roig, la va convertir en un edifici modernista que va rebre el premi a la millor casa de la ciutat l’any 1918. “Amb uns jardins fantàstics, plens de fonts, plens d’arbres especials, plens d’estàtues.” Durant la Guerra Civil, la CNT la va requisar i la va convertir en una escola de natura. “També va ser un lloc on el govern central quan ja fugien, s’hi van estar uns mesos abans no passaven a França.” La Torre dels Pardals va sobreviure a la guerra però no a l’especulació immobiliària. “Aquesta torre històrica, que va costar tants diners, la van vendre a diferents propietaris perquè ho convertissin en el que s'ha convertit: pisos sense cap mena de caràcter ni personalitat.”

Va resistir els setges a la ciutat del segle XVIII, la Setmana Tràgica i la Guerra Civil però no la crítica situació socioeconòmica del país durant la postguerra. Va ser parcel·lada, posada a la venda i finalment enderrocada el 1958. El carrer del Guinardó que creua l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat a l’altura on s’ubicava l’edifici s’anomena Torre dels Pardals, com a homenatge a una de les masies més importants de la zona.

Després de passar per diversos propietaris, Josep Maria Valls, advocat i parent del primer ministre francès actual, Manuel Valls, la va convertir a finals del segle XIX en una casa d’estiueig per on passaven intel·lectuals, com el poeta Josep Carner. El 1915 la va comprar un industrial de Reus, Joan Roig, que hi va fer una reforma important. Va transformar la masia en un dels exponents del modernisme de l’època i fins i tot va guanyar el premi a la millor casa de la ciutat l’any 1918.