L’estat d’abandó d’aquest carrer de la Font d’en Fargues ha propiciat caigudes d’alguns vianants. Per evitar-les, s’ha decidit tancar-ne el pas. “Tothom ho coneix com el mur de la vergonya perquè és una vergonya que hagin tancat aquest passatge que ha estat obert 60 anys.” Veïns dels entorns en reclamen l’obertura, però ningú no se’n responsabilitza. Pertany a l’hereu de la parcel·la, que es va urbanitzar als anys 50. No paga impostos perquè desconeixia ser-ne el propietari i fins i tot hi passen les xarxes de serveis. Per això demanen a l’Ajuntament que recuperi el terreny, el faci públic i el rehabiliti ja que, expliquen, alguns veïns se l’han fet seu. IMMACULADA ORTEGA, veïna “Està fora de la legalitat. És el Far West de Barcelona. Ha de prendre això com a responsabilitat. Ha de veure que és necessari pel barri, ha de veure que ningú pot tancar un carrer sense ser propietari, sense estar dintre de la legalitat.” Asseguren que és important per la mobilitat de la zona, una via de pas cap a dues escoles i una residència de gent gran. Des que està tancat cal fer una volta de 300 metres en pujada per accedir-hi. “Conforme el passatge és un domini públic.” S’han documentat sobre la situació del carrer i han recollit pràcticament 200 firmes. I és que el buit legal ocasiona problemes diversos. “Està tot ple...” Aquesta veïna assegura que té inundacions provinents del clavegueram. “És ambivalent, ni públic ni privat i ja no saps on ets, no et soluciona el problema del ciutadà.” Han fet arribar la demanda al nou equip de govern del districte d’Horta-Guinardó. Confien que després de tres anys de reclamacions, arribarà una solució definitiva.

Quan es va urbanitzar la zona, als anys 50, no es va intervenir en un petit pas entre els carrers de l’Arc de Sant Martí i de l’Alt de Pedrell. Els veïns l’han fet servir tradicionalment com a trencall però s’ha anat degradant perquè no s’hi ha fet manteniment. El propietari dels terrenys en desconeixia l’existència fins que els va heretar i ha estat anys sense pagar impostos. Tot i això, i malgrat que hi passen les xarxes de serveis públiques, l’Ajuntament no l’ha expropiat ni se n’ha responsabilitzat mai.

Aquesta indefinició genera conflictes en la comunitat. Fa tres anys, per exemple, alguns propietaris de les cases que donen al passatge van construir un mur per impedir el pas a causa de les caigudes que es produïen com a conseqüència de l’abandó de l’espai. Des d’aleshores, veïns dels entorns s’han documentat sobre la situació legal del carrer i reclamen que sigui per a tot el barri ja que és un dels principals accessos a dues escoles i una residència de gent gran de la zona. L’estat d’alegalitat en què es troba també genera problemes a altres veïns que, per exemple, tenen filtracions d’humitats a causa de l’estat del clavegueram que hi passa i que ningú no revisa.

Un conjunt de ciutadans s’ha unit per reivindicar que s’obri el  passatge de l’Arc de Sant Martí i que s’hi facin obres per posar-lo al dia. Han recollit pràcticament 200 firmes i asseguren que tenen el suport de les associacions de veïns de la zona. També s’han posat en contacte amb el nou equip de govern del districte d’Horta-Guinardó per mirar de trobar una solució.