La cruïlla entre el passeig de Maragall i el carrer de Tajo és l’espai proposat per ubicar-hi un monument al tramvia d’Horta. Asseguren que no podia ser un altre. "Estem al lloc on va sortir el primer tramvia que va arribar a Horta, aquest tramvia, que era de vapor, anava des d’aquest lloc on estem fins al carrer de la Sagrera cantonada amb Garcilaso." Va ser a finals del segle XIX i va esdevenir clau per al creixement del barri, en aquell moment poble de Sant Joan d’Horta. Per això l’associació de veïns vol retre-li homenatge. JOAN TERMES, AV Horta "Pot ser simplement un monòlit amb una inscripció que parli del lloc i del tramvia i si volen posar-hi un tros de via que està preservat per l’associació de veïns." Aquest element és clau en el monument que proposen els veïns. De moment, tenen una resposta positiva de l’Ajuntament, que preveu construir el monòlit si entra en el Pla d’actuació del districte. Això sí, descarta adquirir l’espai que proposen per ubicar-lo. "És un espai privat de molts pocs metres que és difícilment edificable precisament perquè és molt petit i que voldríem que s’afegís a la plaça." Els veïns volen que s’aprofiti per reformar la placeta que es forma a l’encreuament de carrers. Ara, presenta una configuració peculiar que ocasiona, per exemple, que s’hi hagi instal·lat una parada del Bicing en corba.

El tramvia va arribar a Horta el 1883, quan encara no s’havia annexionat a la ciutat de Barcelona i era un poble. Aquest transport va convertir el futur barri en un lloc d’estiueig de les famílies benestants i va comportar un important creixement de la població. Ara l’Associació de Veïns d’Horta ha presentat una proposta a l’Ajuntament per construir un monument en record d’aquest mitjà de transport, que consideren fonamental per explicar la història del barri. Suggereixen que s’utilitzi el vestigi d’una antiga via que es conserva perquè sigui el principal element del monòlit.

L’indret on volen que s’ubiqui és la cruïlla entre el passeig de Maragall i el carrer del Tajo, que és on hi havia l’inici del tramvia. De fet, demanen que s’aprofiti la instal·lació del monument per posar al dia l’espai. Per fer-ho, sol·liciten l’expropiació d’una petita parcel·la privada que, asseguren, no té un ús aparent. El districte d’Horta-Guinardó els ha comunicat l’interès per construir el monòlit i es reunirà amb ells en les properes setmanes. Coincideix amb l’emplaçament proposat pels veïns però no es planteja, de moment, ampliar-lo ni reformar-lo.