Aquest mercat està construït sobre un camp de conreu conegut com a hort nou. És per això que, popularment, se'l coneix com a Mercat Nou. MARIA CANDELARIA DE SANJUAN, paradista “Era molt diferent. Tothom ens coneixíem. Al mig del mercat, que era com una pista de ball, no hi havia les parades que hi ha ara. Allà es va fundar la festa major.” El Mercat de Sants es va inaugurar el 1913 i durant aquest temps ha estat testimoni de fets històrics rellevants. Un exemple és el racionament que hi havia a la postguerra. MARIA CANDELARIA DE SANJUAN, paradista “No hi havia el peix que havia d'haver-hi en un mercat perquè no en deixaven pescar. A mi em portaven el peix i em deien el preu i com l'havia de racionar. Si era sardina em deien un quilo de sardina per persona.” Els mercat s'ha anat adaptant als temps. Inicialment obria a les tardes perquè les dones que treballaven a les fàbriques de Sants poguessin fer la compra. Això va canviar amb els anys. Però tot i aquests petits canvis, la clientela que té actualment no és tan diferent de la que tenia anys enrere. ELEUTERIO GALINSOGA, paradista “Per l'experiència de 100 anys, han vingut persones que coneixien el meu avi, el meu pare i vénen a comprar el mateix. El menjar ha variat ben poc.” El que sí que ha variat és l'aspecte de l'equipament. El 2009 va tancar per fer unes obres de remodelació que van durar cinc anys. Uns treballs que van servir per modernitzar les instal·lacions i convertir el Mercat de Sants en un punt d'interès turístic del barri.

El Mercat de Sants està construït sobre un antic hort conegut com a hort nou

, per això popularment se’l coneix com a Mercat Nou. Es va començar a construir el 1892, cinc anys abans de l’agregació del poble de Sants a la ciutat de Barcelona, i després d’onze d’anys d’obres es va inaugurar. Els arquitectes d’aquest equipament van ser Pere Falqués i Urpí i Antoni de Falguera i Sivilla, que van dissenyar un edifici modernista d’obra vista compost per tres cossos. Cadascun d’ells té una estructura piramidal amb una sèrie de pilars decoratius a la part més alta de l’estructura.

Però la història del Mercat de Sants es remunta a mitjan segle XIX. Aleshores es va formar un mercat a l’aire lliure al carrer del Sant Crist, tot i que després es va traslladar a la plaça d’Osca, en uns terrenys cedits per la família Salat. Durant tots aquests anys, l’equipament ha viscut fets històrics rellevants com ara el racionament o la creació de la Festa Major de Sants, però tot i això el tipus de clientela no ha variat gaire. Segons alguns paradistes, les botigues no són les úniques que han passat de generació en generació, ja que les clientes també ho han fet.

El 2009 el Mercat de Sants va tancar portes provisionalment per fer-hi obres de remodelació. Els treballs es van allargar gairebé cinc anys i van servir per renovar-ne totalment la superfície comercial i la coberta, respectant l’essència del mercat, que està protegit com a bé cultural d’interès local al catàleg del patrimoni arquitectònic i historicoartístic de Barcelona.