Humanitat, interculturalitat o diversitat. Són alguns dels conceptes que descriuen aquest conjunt d’obres, segons els propis artistes. Es tracta dels participants d’un nou taller intercultural i creatiu per a gent gran, impulsat pel districte de Gràcia. CLARA FORRIOLS, consellera de Gent Gran del districte de Gràcia “És una manera també de conèixer gent, de reflexió, d’obrir el món, d’experimentar noves idees d’aprenentatge. És molt transversal aquest taller, toca moltes tecles.” IRENE GARCÍA, directora i artterapeuta de Comeet Bcn “Utilitzem la poesia, utilitzem les arts plàstiques, utilitzem la música. I és una forma molt diferent de comunicació, perquè estem acostumats a arribar i parlar. Aquí parlem a través de l’art.” Un cop a la setmana, gràcies a l’artteràpia, els participants poden dedicar-se una estona a ells mateixos i a expressar-se lliurement. ARMANDO FRADE, participant “Nos encontramos obstáculos por todas partes y entonces los obstáculos son estos, que tienes que ir saltando por una espécie de laberinto para poder llegar a dónde sea.” ANNA RUIZ, participant “A casa hi ha coses que no expliques i aquí t’esplaies, sigui amb la pintura, sigui amb uns escrits o sigui parlant amb una persona.” En cada sessió, un cop han acabat les obres individuals, les posen en comú. D’aquesta manera poden debatre entre ells i intercanviar impressions i sentiments.

A part de l’oferta per a gent gran que ja funciona habitualment a Gràcia, el districte volia apostar per una nova activitat diferent, que atragués més persones. La idea va sorgir durant els actes de commemoració del Dia Internacional de la Gent Gran, on es va tractar el tema de la interculturalitat. Al final, es va decidir apostar per aquesta temàtica en un nou taller de creativitat, que s’ha posat en marxa aquest mes de maig, gràcies a la subvenció concedida des de l’àmbit d’interculturalitat.

El taller “Grans, creatius i diversos” és gratuït i es farà fins al 9 de juny al Casal d’Avis de Siracusa. És una primera prova pilot, dirigida per l’artterapeuta Irene García, de Comeet BCN. Precisament, explica que la manera de treballar en aquestes sessions va més enllà de l’art: “Utilitzem la poesia, les arts plàstiques, la música… És una forma molt diferent de comunicació, perquè estem acostumats a arribar i parlar. Aquí parlem a través de l’art.”

Les sessions comencen cada dia de la mateixa manera, amb un temps perquè cadascú pugui crear de manera tranquil·la i introspectiva, des del seu món interior. Els ajuden a inspirar-se a través d’imatges o frases. Després arriba el moment de la posada en comú i les diferents interpretacions de les composicions que surten a la llum. Al final, es busquen els punts en comú del treball que han fet. Tot, per acabar parlant, sense haver-ho planificat, d’integració, diversitat, humanitat… conceptes lligats a la interculturalitat.

La idea és que aquest projecte tingui continuïtat, com a mínim així ho han expressat els organitzadors i també els seus participants. I és que, com diu, l’Anna Ruiz, aquestes sessions en què ha participat l’han ajudat molt, sobretot per expressar-se, i no només artísticament parlant: “A casa hi ha coses que no expliques i aquí t’esplaies, sigui amb la pintura, escrivint o parlant amb una persona.”

De moment, totes les obres es podran veure a la seu del districte, a partir del 20 de juny, quan s’inaugurarà l’exposició. Tot i així, els resultats més importants d’aquest taller són els moments de companyia que viuen els seus participants i les conclusions a què arriben al final de cada sessió.