En un mes s'han capturat 40 tortugues de Florida al pantà de Vallvidrera, l'espècie més comuna a les botigues de mascotes. Aquests animals són un perill per a l'ecosistema i per això cal treure-les d'aquí. XAVIER DUARTE, Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya “Són molt agressives i arrassen amb tot el que serien amfibis: tritons, granotes... tot queda pràcticament eradicat fins i tot algun tipus de rèptil petit i fan molta competència també a la tortuga que sí és autòctona.” Les tortugues de Florida no són autòctones, cadascuna d'elles ha arribat aquí perquè algú les va comprar com a mascota i després va decidir desfer-se'n. XAVIER DUARTE, Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya “Quan les venen a les botigues són molt petitones i et diuen que no creixeran gaire però sí que es fan molt grans, mengen molt, embruten molt i tenir-les en una casa... és un animal que has d'estar segur que podràs mantenir-lo perquè a part, viuen unes 70, 80 anys tranquil·lament i molta gent no ho sap.” Les tortugues capturades són traslladades a Masquefa, al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya. Les autòctones, que es diferencien per no tenir taques ni colors vius, es mesuren, es pesen i es marquen abans de tornar-les a l'aigua.

Fa un mes que el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya treballa al pantà de Vallvidrera per capturar les tortugues al·lòctones que hi viuen. N’hi han capturat 40, però encara n’hi ha moltes. La majoria són tortugues de Florida, una espècie molt comuna a les botigues de mascotes. Aquests animals són un perill per a l’ecosistema perquè són depredadors i molt agressius. S’alimenten d’altres amfibis com granotes o tritons, fins al punt de pràcticament eradicar-los. A més, es reprodueixen molt ràpidament.

Segons els responsables de la campanya, aquestes tortugues arriben al pantà perquè algú les hi ha abandonat. Quan es compren a les botigues d’animals són molt petites però el que la gent habitualment no sap és que poden arribar a ser molt grans i tenen una esperança de vida d’uns 70 anys. El que és important és que la gent sàpiga que no pot abandonar cap animal al pantà, perquè es poden convertir, com en el cas de la tortugues de Florida, en un depredador de la fauna autòctona.

Les 40 tortugues de Florida capturades s’han traslladat a Masquefa, al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya. Les autòctones, en canvi, es mesuren, es pesen i es marquen per tenir-ne un control abans de tornar-les a l’aigua.