“A la basura, sino ganamos no gana nadie”. Aquest és un dels tallers que s'han fet en diverses escoles per sensibilitzar els joves sobre el malbaratament alimentari. Un joc de rol ha dividit els alumnes en agricultors, supermercats i restaurants. D'aquesta manera han pogut veure de primera mà la quantitat de menjar que malbarata una persona cada any. LAURA ÁLVAREZ, alumna “Ens han explicat quant són 112 euros, i potser no és molt, però si penses en tot el món, és molt.” CRISTIAN NÚÑEZ, alumne “Son temas que en principio ya sabemos pero nunca los tenemos en cuenta, y les hemos dado más vueltas y les hemos dado más importancia ahora.” GERARD PIJOAN, Espigoladors “S'anaven trobant els diversos problemes que hi ha avui dia en la cadena alimentària: sobreproducció d'un producte que el mercat no admet, producte lleig que el restaurant no vol, l'abús de preus que el supermercat pot fer, com ara dir: ‘Ai, jo no t'ho compro si no m'ho vens per aquest preu’, ‘no, és que és més baix del que he produït’ , ‘Bé, doncs sinó ja ho llançaràs’.” Però aquesta activitat no només vol conscienciar-los del problema. L'objectiu és que hi trobin solucions. “Como parte de esa fruta va muy bien para repostería, también hemos pensado que podría servir para hacer repostería.” IRIS MÍNGUEZ, alumna “La nostra idea ha sigut que en els supermercats es posi un estand en el qual venguin els productes més barats, els que estan a punt de caducar.” Totes les solucions pensades pels alumnes les podran presentar en el primer concurs d'idees per lluitar contra el malbaratament alimentari organitzat per Espigoladors, Tandem Social i el districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Un dels tallers s’ha impartit a un grup d’alumnes de cicle formatiu de grau mitjà dels Salesians. Han començat el taller sobre el malbaratament alimentari amb un joc. Cadascú tenia un rol. Uns eren agricultors, uns altres eren supermercats i la resta, restaurants. La seva missió era comprar i vendre les verdures i fruites. D’aquesta manera s’han trobat amb diversos problemes i s‘han adonat que molts d’aquests aliments es tiren perquè en molts casos no se’n pot treure un benefici, i això té un impacte ambiental, social i econòmic.

A partir d’aquí han treballat en grups per trobar solucions al malbaratament. En poca estona han sorgit idees com ara aprofitar la fruita madura per fer productes de rebosteria o posar una secció al supermercat on es venguin els productes que caduquen el mateix dia a un preu molt més baix, tal com ja es fa en altres països.

Idees com aquestes, que permetrien aprofitar bona part dels aliments que avui en dia es tiren, són les que busca el primer concurs d’idees per lluitar contra el malbaratament alimentari. Qualsevol grup de dos o tres joves d’entre 12 i 30 anys pot presentar la seva iniciativa fins a l’11 de desembre. La competició ha estat organitzada per l’entitat Espigoladors, per Tandem Social i pel districte de Sarrià – Sant Gervasi. Les bases del concurs i el formulari per participar-hi es poden trobar a la pàgina web d’Espigoladors . Els guanyadors podran veure com la seva idea es fa realitat gràcies a un any d’acompanyament i assessorament del seu projecte.