Representen la plataforma Horta Vol Institut. Al barri hi viuen 26.000 persones i no en té cap. Per això en reclamen un de públic. DAVID TUGAS, plataforma Horta Vol Institut “Un institut de proximitat, un institut en el qual els nens puguin seguir una miqueta la mateixa línia pedagògica que estan seguint les escoles de primària. I la idea és que es pugui conèixer més al barri, treballar més amb ell o que estigues a altres edats, com la gent gran, que fos un casal.” “Aquest aparcament, ubicat a l’avinguda de l’Estatut de Catalunya i amb qualificació per fer-hi equipaments municipals, és l’espai que proposen per ubicar-hi el nou centre.” De moment, les alternatives que tenen els estudiants d’ESO d’Horta són els instituts que hi ha en barris propers, com el Josep Pla, al districte de Nou Barris, l’IES Vall d’Hebron o el Ferran Tallada, al Carmel. MANEL BELDA, director de l’Institut Ferran Tallada “Tenim alumnes d’aquesta zona i a més a més els hi posem un autobús perquè pugin fins a aquí els que vulguin. Penso que d’alguna forma intentem cobrir aquestes necessitats.” La plataforma organitzarà a l’abril una jornada de preinscripcions fictícia quan s’obri el període de matrícula pel curs vinent. La intenció és presentar a l’Ajuntament les xifres i casos reals que justifiquin la demanda d’un institut pel barri d’Horta.

Proposen a l’Ajuntament un projecte d’institut públic, de proximitat i integrat al barri. També una possible ubicació. Seria al cantó Llobregat de l’avinguda de l’Estatut de Catalunya, a l’entrada del túnel de la Rovira, en un aparcament que té qualificació urbanística per fer-hi equipaments municipals.

Fa un any i mig que les AMPA es van posar en marxa i ara preparen una jornada festiva per al mes d’abril en què simularan un procés de preinscripcions al futur institut, coincidint amb el període de matrícules del curs vinent. D’aquesta manera, esperen recollir dades reals per convèncer el consistori de la necessitat del projecte.

De moment, els instituts ubicats en barris propers cobreixen la demanda de l’alumnat provinent d’Horta. Per exemple, el Ferran Tallada, del Carmel, disposa d’un servei d’autobús per facilitar el desplaçament que han de fer els estudiants hortencs per arribar-hi.