El 1955 es va celebrar per primera vegada l'Homenatge a la Vellesa a les Corts. Des de llavors, i durant més de 40 anys, un cop l'any la gent gran del barri es convertia en protagonista d'aquesta celebració. Però a més de la festa, els homenatjats també rebien un donatiu econòmic, ja que en aquell moment les persones jubilades no tenien pensió. SANTIAGO MACH, expresident del Patronat de l'Homenatge a la Vellesa de les Corts “Es pogués ajudar una mica, encara que fos un sol donatiu, a la família i a més es trenqués aquest sentit de càrrega que era la persona gran per la família.” La festa començava al matí amb una missa a la parròquia de Santa Maria del Remei. Cada un dels homenatjats hi assistia acompanyat d'una padrina, que vestia una mantellina blanca. En acabar l'ofici, sortien a la plaça, on també hi havia les autoritats, i se'ls oferia un ram de flors. SANTIAGO MACH, expresident del Patronat de l'Homenatge a la Vellesa de les Corts “Les nenes, de les escoles que venien també, les teníem formades al costat del campanar, en fila, els donàvem el ram de flors i en el moment precís els fèiem entrar a la plaça. A cada homenatjada se li donava un ram de flors, i, si no recordo mal, indistintament si era home o dona.” Un cop a la plaça, s'hi feia un espectacle que variava cada any. En alguna edició havia comptat amb la participació d'alumnes de les escoles del barri o altres entitats culturals, com l'Espiga de les Corts. En acabar, desfilaven en comitiva fins al cinema Alborada, al carrer de Galileu, on es feien parlaments i, de vegades, algun altre espectacle.

Les persones homenatjades havien de ser més grans de 70 anys o de 75 anys, segons el període, viure a la zona de les Corts, estar jubilades i registrar-se a l’oficina de la Caixa de Pensions del barri. A més de la festa, els avis també rebien un donatiu econòmic, ja que en aquell moment les persones jubilades no tenien pensió. Santiago Mach, que va ser el president del Patronat de l’Homenatge a la Vellesa de les Corts, explica que era una manera de trencar amb la idea de “càrrega” que moltes vegades representaven les persones grans per a les famílies.

La festa començava al matí amb una missa a la parròquia de Santa Maria del Remei. Cada un dels homenatjats hi assistia acompanyat d’una padrina, que vestia una mantellina blanca. En acabar l’ofici, sortien a la plaça, on també hi havia les autoritats, i se’ls oferia un ram de flors.

Un cop a la plaça, s’hi feia un espectacle que variava cada any. En alguna edició havia comptat amb la participació d’alumnes de les escoles del barri o altres entitats culturals, com l’Espiga de les Corts. En acabar, desfilaven en comitiva fins al cinema Alborada, al carrer de Galileu, on es feien parlaments i, de vegades, algun altre espectacle.

Per poder finançar la festa i els donatius, al llarg de l’any es feien diverses iniciatives, com per exemple fer participacions per a la loteria de Nadal o recollir donatius entre els aficionats del Barça els dies de partit.

AGRAÏMENTS: Arxiu Municipal del districte de les Corts, Patronat de la Vellesa de les Corts