És el primer any que el Pere acull una nena sahrauí durant l'estiu. I ha estat la Munina qui durant dos mesos canviarà els campaments de refugiats de Tinduf per Gràcia. PERE F. PUIGDERRAJOLS, família acollidora "Primerament es veia una mica inhibida, com és lògic, però a poc a poc es va adaptant encara que no coneix bé el castellà, pràcticament no el coneix, però ens anem entenent amb signes." Aquest any són 10 els nens sahrauís que han arribat al barri. Vénen com a ambaixadors del conflicte que viuen al Sàhara però el projecte Vacances en pau és alguna cosa més. Els nens poden sortir dels campaments del desert en els pitjors mesos. En aquesta època les temperatures són superiors a 50 graus i l'aigua potable és escassa. ALBERT GIRALT, president de Gràcia amb el Sàhara "La situació és insostenible per tenir nens tan petits allà, si per als adults ja és massa dur, per als nens, a part de dur, és injust, ho és tot. Llavors, és poder marxar dos mesos de l'infern que tenen allà abaix, que puguin estar aquí, que puguin veure que tenen altres opcions per les quals poder seguir lluitant." Aquesta visita també serveix per fer-los una revisió mèdica completa i perquè tinguin una bona alimentació. Pels nens, però, el més important són les experiències noves que viuen. NÚRIA GAMANDÉ, Gràcia amb el Sàhara "La primera vegada que vénen és fort, és fort sortir a l'aeroport, agafar una escala mecànica, agafar un ascensor, obrir una aixeta i veure com raja, és veritat que cada vegada ens ho trobem menys, perquè ja fa molts anys que es fa el projecte, hi ha moltes fotos als campaments, s'han compartit moltes experiències i ja no vénen tant de zero com abans." MARIAN "Piscina sí, la playa, el casal, estos días estoy preparando para la fiesta y haciendo algunas cosas para la fiesta y voy a bailar en la fiesta." Fa 14 anys que els nens sahrauís vénen a l'estiu. A més, des de 2006, Gràcia està agermanada amb Guelta, un dels barris, o "daires" del campament d'Al-Aiun. I, com cada any, les colles de cultura popular o l'Esbart Lluís Millet compartiran la cultura catalana amb la del Sàhara Occidental.

L’associació Gràcia amb el Sàhara organitza aquesta activitat, que permet que els nens sahrauís deixin durant els mesos d’estiu els campaments de refugiats d’Algèria i puguin tenir durant aquest temps les condicions necessàries de nutrició i passin una revisió mèdica completa. En aquesta època de l’any les condicions al desert són difícils amb temperatures que poden superar els 50 graus i amb escassa aigua potable.

El vincle del districte amb el Sàhara es va reafirmar l’any 2006 amb l’agermanament amb Guelta, una de les daires del campament d’Al-Aiun. Des de l’associació Gràcia amb el Sàhara, cada juliol s’organitza una recepció de benvinguda d’aquests nens que passaran l’estiu amb les famílies. Les colles de cultura popular de Gràcia i l’Esbart Lluís Millet també s’han sumat a la benvinguda amb balls i música. L’acte s’acompanya de l’exposició “Camps de refugiats sahrauís” a La Violeta, que es pot visitar fins al 24 de juliol. L’associació Gràcia amb el Sàhara també s’implica en el projecte Tarbies, que garanteix un àpat diari als nens de tres a sis anys de les escoles bressol.