La Montserrat és una de les 10 persones amb trastorn mental que treballa l'hort del Casal de Gent Gran de Sants. Ho fa acompanyada d'un grup de jubilats que col·laboren amb ells a treballar la terra des de fa tres anys. MONTSERRAT ESTEBAN, pacient de Numància Salut Mental Sant Joan de Déu. “M'agrada molt la terra, perquè m'he criat a la terra i amb els companys molt bé. Som una pinya. La resta de jubilats són molt macos tots, ens ajudem i col·laborem. Em sento molt bé amb tots.” L'objectiu d'aquesta iniciativa és doble. D'una banda ajuda les persones amb patologies mentals a què es relacionin i puguin vèncer l'apatia que provoquen alguns d'aquests trastorns i, de l'altra, promou un envelliment actiu entre els més grans. JORDI CAMINAL I MONTSERRAT ARTIAGA, voluntaris del casal de gent gran de Sants “Collir no collim gaire. Però plantar, plantem molt. Som com una família. Estem encantats amb ells, els ensenyem i col·laboren en tot. Està molt bé.” Els organitzadors ja es plantegen fer créixer el projecte. Per aconseguir-ho, el proper mes d'abril tenen previst obrir l'hort a escoles perquè els més petits puguin aprendre com es treballa la terra gràcies a la gent gran i als pacients de salut mental de Sant Joan de Déu.

Els horts urbans del Casal de Gent Gran de Sants són un exemple de col·laboració i treball en grup. Des de fa tres anys una desena de voluntaris jubilats i set persones del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu participen en un projecte per cultivar la terra. La majoria no tenen cap lligam amb el camp però els participants asseguren que amb aquesta iniciativa han creat una gran família.

L’objectiu del projecte és doble. D’una banda, promou l’envelliment actiu entre els més grans i, de l’altra, ajuda les persones amb patologies mentals a relacionar-se amb altres persones. Això els permet vèncer l’apatia que provoquen alguns d’aquests trastorns.

Els horts urbans del casal tenen la col·laboració de la Generalitat, la unitat de salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la Fundació La Caixa. Després de la bona acollida que ha tingut la iniciativa, ara els organitzadors es plantegen fer-la arribar a les escoles del barri. Per aconseguir-ho, a partir de l’abril tenen previst obrir l’hort als més petits perquè aprenguin a treballar la terra amb de les persones amb patologies mentals i els jubilats voluntaris.