“Perifèries Urbanes, on la ciutat perdia el nom”. Aquest és el nom del recull d’instantànies, algunes d’inèdites, que mostren la tasca d’uns joves fotògrafs que, a més de buscar instantànies artístiques, tenien la voluntat de documentar la realitat social dels afores de Barcelona.

La postguerra i la censura existent als mitjans de comunicació de l’època van fer d’aquestes obres uns testimonis d’excepció, imprescindibles per dibuixar la ciutat d’aquells temps.“Tots aquells fotògrafs van mostrar un món per a molta gent desconegut i ho van fer d’una manera, amb una força excepcional”, explica Joan Roca, director del Museu d’Història de Barcelona. La comissària de la instal·lació, Marta Delclòs, fins i tot va més enllà en subratllar la importància dels documents gràfics: “Amb el seu treball van anar construint la imatge d’aquesta ciutat. És una imatge imprescindible per a la història de Barcelona que, si no es coneix, podríem dir que la història d’aquesta ciutat quedaria incomplerta.”

La proposta sorgeix de la col·laboració entre el MUHBA, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i el MACBA, i es pot visitar de franc fins el 3 de novembre.