Aquesta marededéu és medieval i la van trobar decapitada després d'acabar la guerra. Ara torna a lluir gràcies a una minuciosa feina de restauració. És una de les escultures que hi ha a l'església del Bon Pastor i que, recentment, s'han recuperat. SERGIO FUENTES, historiador de l'art de la Universitat de Barcelona "Estaven abandonades, estaven corcades i tenien problemes de manteniment. Si no les haguéssim restaurat, segurament s'haurien perdut." Aquest pastor que presideix l'absis també està restaurat. Va ser un regal de l'arquebisbe de Toledo, Enrique Pla i Deniel, i per això l'escultura conté l'escut del cardenal. L'església del Bon Pastor la va construir la Junta para la Reconstrucción de Templos als anys 40. Llavors, el Bon Pastor era un barri obrer de postguerra i no pertanyia a Barcelona. SERGIO FUENTES, historiador de l'art de la Universitat de Barcelona "Es construeix aquesta església per contrarestar aquesta política anarquista. Per això s'opta per aquesta monumentalitat, perquè es vol fer un gran temple per recristianitzar. En el moment en què s'està construint l'església, el Bon Pastor i el Baró de Viver formaven part del terme municipal de Santa Coloma de Gramenet. Justament quan s'està construint i acabant l'església, Barcelona opta per agregar aquests dos barris com a part de la ciutat." L'església del Bon Pastor és obra de l'arquitecte Josep Maria de Sagnier i Vidal i es va construir entre el 1944 i el 1945. SERGIO FUENTES, historiador de l'art de la Universitat de Barcelona "Aquesta església actualment és una església inacabada. Li falta tota la façana. Havia de ser una església neoromànica amb un baptisteri i amb una decoració profusa en clau romànic." El Sergio és historiador de l'art i durant dos anys ha estat buscant proves documentals i testimonis per escriure aquest llibre. 'L'església del Bon Pastor de Barcelona. Història, art i arquitectura' reivindica la importància cultural i històrica d'aquest temple. SERGIO FUENTES, historiador de l'art de la Universitat de Barcelona "Crec que és importantíssim per entendre la Barcelona de manera completa, perquè, si ens limitem al turisme de masses, crec que quedem limitats per entendre l'art que tenim a la ciutat i també la història. En aquest cas, de l'església del Bon Pastor, és important per entendre com es construeix la Barcelona de la postguerra. Un moment clau per entendre la contemporaneïtat."

Sergio Fuentes és llicenciat en Història de l’Art, docent i investigador a la Universitat de Barcelona. Aquest jove és nascut al Bon Pastor i està especialitzat en el segle XIX i en arquitectura eclèctica i modernista.

El treball ha servit per descobrir que aquest temple construït a la postguerra amaga una història interessant en clau política  relacionada amb la seva construcció. A més, a l’interior hi ha algunes escultures i pintures fonamentals per comprendre la història i la construcció de la Barcelona del segle XX.