De Sant Martí a Sant Andreu. Els Associats de Pòlio i Post-pòlio de Catalunya s'han traslladat al Casal de Barri Can Portabella. L'entitat té uns 130 socis i es reuneix cada dimecres de quatre de la tarda a vuit del vespre. Des d'aquí donen atenció a qualsevol persona afectada per aquestes dues malalties. JORDI ULLÉS, president de l'APPCAT "Intentem donar-los un cop de mà amb la integració social i sanitària, especialment pels problemes que hi ha d'obtenció de prejubilacions, d'invalideses, amb les traves que legalment ens estem trobant." L'entitat vol posar especial èmfasi en contactar i ajudar els afectats per postpòlio, una síndrome que es pot desenvolupar de manera progressiva al cap del temps i que provoca debilitat i cansament muscular. JOANA RODRÍGUEZ, vocal de l'APPCAT "Vénen aquí a informar-se i nosaltres els donem la primera informació perquè no som metges, però sí a través de la nostra experiència, els expliquem el que estan passant, on han d'anar, que és el que han de fer tal com hem fet nosaltres i la informació que nosaltres tenim." Els propers dies ells mateixos repartiran uns tríptics a farmàcies, hospitals i ambulatoris per contactar amb els afectats. Diuen que a Catalunya hi podria haver entre 6.000 i 7.000 persones afectades de pòlio i un 70 % d'aquests podrien desenvolupar la postpòlio.

L’entitat Associats de Pòlio i Post-pòlio de Catalunya és una associació sense ànim de lucre que es va constituir fa 10 anys. Actualment té 130 socis i des de fa uns mesos té la seu al Casal de Barri Can Portabella, a Sant Andreu. L’objectiu de l’associació és crear una xarxa entre els afectats per la malaltia i ajudar-los en la integració social. També posar-los en contacte amb els hospitals de referència i assessorar-los en aspectes legals com ara en dubtes sobre prejubilacions, sol·licitud d’invalidesa o altres traves legals. L’associació atén els afectats cada dimecres de 16 a 20 h.

La poliomielitis, una malaltia neurològica

Es tracta d’una infecció viral aguda produïda per tres retrovirus diferents que actualment afecta persones nascudes abans de 1963, any en què es va començar a distribuir la vacuna a l’estat espanyol. Segons el tipus de virus les afectacions poden ser en àmbit bulbar, bulboespinal i espinal. Només en un 2 % dels casos el virus produeix paràlisi però en el moment de la infecció, la majoria de les persones experimenten trastorns respiratoris i gastrointestinals suaus, mal de cap, febre i dolors musculars. Es tracta d’una malaltia neurològica i no traumatològica que segons l’entitat Associats de Pòlio i Post-pòlio de Catalunya (APPCAT) afecta unes 6.000 o 7.000 persones a Catalunya.

La síndrome postpòlio és una malaltia nova que es manifesta anys després de patir una fase aguda de poliomielitis. Amb el transcurs dels anys, les neurones de les persones portadores del virus de la poliomielitis han sofert tal sobrecàrrega metabòlica que tenen un desequilibri. És llavors quan apareixen símptomes musculoesquelètics i neurològics com la fatiga, debilitat muscular, pèrdua de mobilitat, dolors, problemes d’esquena i cervicàlgies, intolerància al fred, trastorns urogenitals i, en casos menys freqüents, disfonies, disfàgies i insuficiències respiratòries. Els primers diagnòstics de la malaltia es van fer fa 15 anys i actualment la síndrome està reconeguda per l’OMS.

Un diagnòstic complicat

Segons el president de l’APPCAT, Jordi Ullés, “entre el 70 i el 80 % de les persones afectades per poliomielitis en la infància han desenvolupat la postpoliomielitis en l’etapa adulta”. La SPP és lenta, progressiva i invalidant i actualment no hi ha cap solució clínica eficient i molts dels afectats acaben en cadira de rodes. Ullés denuncia que en molts casos el diagnòstic de la síndrome no és fàcil. “Sovint els metges la confonen amb la fibromiàlgia o la fatiga crònica. Per això s’hauria de formar millor els metges de capçalera perquè n’hi ha molts que no poden diagnosticar la postpoliomielitis perquè no tenen els coneixements necessaris.”