Un dels pilars de l'empresa és la formació professional. Ensenyen els joves com utilitzar les eines i apliquen el que el seu fundador anomena “coaching” forestal. JOACHIM ENGLERT, Fundador de Social Forest “Fem servir el valor terapèutic dels boscos per la transformació positiva dels joves. Perquè moltes vegades els joves són molt negatius. Estan perduts. No saben on anar. En el món digital també estan molt dispersos en les seves coses.” SERGIO GÁMEZ, treballador de Social Forest “A mi m'aporta tranquil·litat, desestrès... Aquí al bosc diem que estàs tu, els arbres i els teus companys i no hi ha cap problema.” El Said va arribar a Espanya el 2011 procedent del Marroc, on treballava al camp. En un curs a Manresa va conèixer el Joachim, que fa cinc mesos el va contractar. Amb el seu salari es manté ell i els seus pares, que viuen al Marroc. El Said, el Sergio i l'Oriol fan el manteniment de les franges de protecció contra incendis forestals. Aquesta setmana han començat a netejar aquesta riera a Vallvidrera, pròxima a les cases. Tenen poc més de vint anys i treballen per a Social Forest, una empresa de gestió forestal dedicada a ajudar joves en risc d'exclusió social o a l'atur. “La canya millor la triturem amb la desbrossadora o...” SAID AITDAUD, treballador de Social Forest “El Joachim me ha dado la oportunidad de trabajar en su empresa, i la verdad es que estoy muy contento con lo que estamos haciendo en el mundo forestal y tal. Y me gusta trabajar al aire libre, y más en la montaña.” Després d'aquesta feina de prevenció d'incendis forestals, l'empresa donarà l'oportunitat a aquests tres joves de viatjar a l'estiu per treballar a Alemanya i rebre formació en la gestió de boscos.
Després de guanyar el premi d’emprenedoria social de l’Obra Social la Caixa, Englert va fundar Social Forest amb la idea que els boscos i els joves es poden ajudar mútuament. “A Catalunya s’ha registrat una taxa del 27,8 % d’atur. Viuen amb incertesa el seu futur. D’altra banda, de tota la superfície forestal a Catalunya, un 64 %, només es gestiona el 29,5 %. Hi ha molta biomassa acumulada i augmenta el risc d’incendi. Amb aquest projecte hem intentat lligar aquestes dues coses”, explica Englert.
Els joves contractats per Social Forest, d’entre 16 i 24 anys, provenen de cursos que la mateixa empresa imparteix a entitats com la Cambra de Comerç de Terrassa o de fundacions com Exit, Adsis o Mercè Fontanilles. És el cas de Said AitDaud, que va arribar a Espanya el 2011 procedent del Marroc. Fa cinc mesos que treballa a l’empresa. Amb el seu salari es manté ell i pot ajudar els pares, que viuen al Marroc. “Estic molt content amb el que estem fent al món forestal, i m’agrada treballar a l’aire lliure, a la muntanya”, diu.
El “coaching forestal”
Un dels pilars d’aquesta entitat és la formació. Per això han decidit implantar el que Englert anomena “coaching forestal”. “Fem servir el valor terapèutic dels boscos per a la transformació positiva dels joves. Perquè moltes vegades els joves són molt negatius. Estan perduts. No saben on anar. En el món digital també estan molt dispersos en les seves coses”, diu.
Aquesta setmana, tres dels joves treballadors de l’empresa han començat a netejar una de les rieres de Vallvidrera, pròxima a les cases. És un dels treballs que s’inclouen al manteniment de les franges de protecció contra incendis forestals. És una feina que fan cada any en dues fases: una abans de l’estiu i una altra entre l’octubre i el mes de novembre.
Al juliol, tres d’aquests joves de poc més de 20 anys viatjaran a Alemanya per treballar i rebre formació en la gestió de boscos. Sergio Gámez, que va estudiar un cicle de Gestió Forestal i ara s’està formant a l’empresa per fer d’encarregat, repeteix experiència. “Ja vaig treballar a Alemanya durant tres mesos. Ens ensenyen a entendre el bosc i com treure’n el màxim benefici”, explica. Social Forest treballa fonamentalment a Catalunya i a l’estat federat de Baden-Württemberg, a Alemanya.