Si algú passeja pel pont de la Reina Elisenda es trobarà amb aquesta placa commemorativa. FRAGMENT AUDIO “El sis de gener de 1911 va sortir d'aquí la primera edició de la Volta Ciclista a Catalunya, en record d'aquells pioners.” Aquell dia de Reis a Sarrià van començar la Volta 34 corredors. En van acabar 22. La sortida es va fer sota d'una cortina de pluja. La primera etapa, de 97 quilòmetres, va acabar a Tarragona. RAFAEL VALLBONA, periodista i autor del llibre ‘Volta a Catalunya (1911-2011)’ “Aquí era la millor manera de sortir directe. Després hi havia molta gent també... bé alguns dels participants que vivien per Sant Gervasi.” Sebastià Masdeu va guanyar la primera edició de la Volta, quan Sarrià encara era un poble independent de Barcelona. RAFAEL VALLBONA, periodista i autor del llibre ‘Volta a Catalunya (1911-2011)’ “En certa manera era el reconeixement també a un cert aire cosmopolita d'aquell poble que cada vegada estava més proper de ser ciutat, probablement va ser una de les primeres posades de llarg urbanes de Sarrià.” Quan la Unió Esportiva de Sants va començar a organitzar la Volta, la sortida es va traslladar a la carretera de Sants. Era una època en què les bicicletes es feien a mà i per encàrrec. RAFAEL VALLBONA, periodista i autor del llibre ‘Volta a Catalunya (1911-2011)’ “Comprar una bicicleta era com comprar un Ferrari avui en dia, més o menys.” No hi havia massatgistes ni mecànics en acabar les curses. RAFAEL VALLBONA, periodista i autor del llibre ‘Volta a Catalunya (1911-2011)’ “Algú els hi portava la maleteta i se'n anaven a la fonda amb la maleta i la bicicleta.” El Mercat de Sarrià ha estat diverses vegades l'escenari de la Volta a Catalunya. L'any 1986, pel 75è aniversari, i també el 2010, l'any abans del centenari RAFAEL VALLBONA, periodista i autor del llibre ‘Volta a Catalunya (1911-2011)’ “Baixaven via Augusta, del lateral a tota xufa, van fer aquí el revolt i van entrar aquí, penseu que devien entrar a 80 o 90 tranquil·lament, esprintant cap al final." Aquesta és l'última vegada que la Volta, una de les curses més antiga del món per etapes, va passar per Sarrià.

L’any 1911, el dia de Reis, al passeig de la Reina Elisenda, 34 ciclistes es disposaven a participar en la primera Volta a Catalunya de la història. La sortida es va fer sota la pluja, que no va remetre fins gairebé a Tarragona, on es trobava la meta de la primera etapa, de 97 quilòmetres. “Començar a Sarrià era la millor manera de sortir directe cap a la carretera d’Esplugues. També és cert que alguns participants vivien per Sant Gervasi”, explica Rafael Vallbona, periodista i autor del llibre ‘Volta a Catalunya (1911-2011)’, que opina que allò era una mena de reconeixement per al poble de Sarrià. “Aquell municipi tenia un aire cosmopolita i cada vegada estava més a prop de ser ciutat; probablement va ser una de les primeres posades de llarg urbanes de Sarrià”.

Sebastià Masdeu va ser el guanyador de la primera edició de la Volta, quan Sarrià encara era un poble independent. Vallbona explica que Masdeu va perdre una sabatilla en travessar una riera plena de llot. “Un pagès li va deixar l’espardenya i així, literalment, amb una sabata i una espardenya, recuperà els 15 minuts perduts, atrapà els seus companys i els va vèncer”. Aquella primera Volta, organitzada per la UVE, el Club Deportivo de Barcelona i El Mundo Deportivo, la van acabar 22 corredors.

Era una època en què les bicicletes es feien a mà i per encàrrec. No hi havia massatgistes ni mecànics. “Comprar una bicicleta era com comprar un Ferrari avui en dia, més o menys. Als corredors els esperava algú, en arribar a la meta, i els portava la maleta. Des d’allà se n’anaven a la fonda amb la bicicleta”, relata el cronista Rafael Vallbona.

Si el passeig de la Reina Elisenda, on des de 2011 hi ha una placa commemorativa, té l’honor de ser el lloc on va començar tot, el Mercat de Sarrià ha estat també, diverses vegades, l’escenari de moments emocionats de la Volta a Catalunya, com per exemple l’any 1986, pel 75è aniversari, i també el 2010, l’any abans del centenari. “Aquest últim any baixaven per la via Augusta, del lateral i a tota xufa, van fer el revolt davant del mercat, i van entrar a 80 o 90 tranquil·lament, esprintant cap al final”, explica Vallbona. Aquesta és l’última vegada que la Volta, una de les curses més antigues del món per etapes, va passar per Sarrià.