Tot va començar al segle XV. Sis hospitals de Barcelona es van unir per formar l’aleshores hospital general de la ciutat que, anys més tard, va esdevenir l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. “Va posar la condició que portés el seu nom. Per això l’hospital Santa Creu, per l’antic hospital i Sant Pau que era el nom del senyo Pau Gil.” El banquer i mecenes Pau Gil va finançar part de la construcció de l’hospital. Les obres es van executar en dues fases i van durar pràcticament trenta anys. Es va inaugurar quan ja feia temps que funcionava. PILAR SALMERON, arxivera del Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau “La primera fase començava al 1902 i arriba fins al 1912. Es lliura l’Hospital de Sant Pau a Santa Creu i la inauguració va ser el 9 de gener de 1930 i la va inaugurar Alfons XIII.” L’arquitecte Domènech i Montaner el va projectar amb totes les modernitats de l’època. Els terrenys on es va construir també complien amb les condicions mèdiques estipulades al moment: ubicats fora de la trama urbana, a tocar de la muntanya i encarats al mar. “Va fer un projecte de dos hospitals en conjunt, de 48 pavellons d’una i dues plantes, tots ells independents, però comunicat per una xarxa de galeries subterrànies.” Després d’anys funcionant com a centre hospitalari, el Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau acull ara un espai de coneixement format per institucions internacionals en els àmbits de la salut, l’educació i la sostenibilitat. “El Canonge Colom va ser un d’aquells hospitals que es van fusionar per fer Santa Creu”. També hi ha l’arxiu on es conserven documents centenaris que expliquen la història de l’indret, nomenat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1997.
Va ser gràcies al finançament del banquer i mecenes Pau Gil que es va poder dur a terme el projecte de construir unes noves instal·lacions per a l’Hospital de la Santa Creu. En morir va deixar una herència que va permetre sufragar bona part de la construcció del nou hospital. Tot i això, els problemes econòmics en van dificultar el procés i les obres van trigar pràcticament trenta anys a finalitzar. Van començar el 1902, es van fer en dues fases i van estar enllestides el 1930, quan les va inaugurar el rei Alfons XIII.
L’hospital, projectat per Domènech i Montaner, reunia un conjunt d’innovacions arquitectòniques al servei de la medicina. A més, es va ubicar en uns terrenys als afores de la ciutat, a tocar de la muntanya i orientats al mar, com estipulaven els cànons del moment. Actualment el Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau, situat al barri del Guinardó, és un centre de coneixement format per institucions internacionals en els àmbits de la salut, l’educació i la sostenibilitat.
El recinte, obra de l’arquitecte Domènech i Montaner, s’acabaria convertint en un dels referents del Modernisme català. És considerat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco des de l’any 1997.