El 8 de novembre de 1986 es va obrir el primer equipament públic municipal de la Trinitat Vella. El centre cívic va donar resposta a una demanda veïnal. Fins aleshores les entitats es reunien a la parròquia del barri. JOAQUIM MORAL, comissari de l'exposició “30 anys de centre cívic: un edifici que dóna vida” "A partir d'aquest nou espai van començar a germinar nous projectes, però prèviament ja hi havia una base molt potent i el centre cívic el que va ajudar és a canalitzar, apropar i a crear sinergies entre aquestes entitats." Esbarts, corals i sardanes van ser les primeres entitats a establir-se al centre cívic. JOAQUIM MORAL, comissari de l'exposició “30 anys de centre cívic: un edifici que dóna vida” "Des de l'inici del centre cívic hi ha hagut un nombre important d'activitats sobretot relacionades amb la cultura popular. Aquest nombre ha anat ‘in crescendo’ durant la història del centre cívic. Actualment tenim uns 52 tallers en funcionament. En l’inici potser hi havia 10 tallers en funcionament." Aquest equipament sempre ha estat un nexe d’unió del barri. Al llarg dels anys, el centre ha tingut directors amb tarannàs diferents, però tots han vetllat per obrir-lo als veïns. JOAQUIM MORAL, comissari de l'exposició “30 anys de centre cívic: un edifici que dóna vida” "Han de trobar aquí al centre cívic casa seva. Han de trobar un lloc per desenvolupar les seves activitats, un lloc on se'ls escolti, ‘tinc una idea, vull fer un projecte’ i es pugui realitzar aquí." Un centre cívic que també s’ha anat fent gran. Sis anys després de la inauguració de l'edifici del carrer de Foradada, l'any 1992, es va ampliar l'equipament amb una sala d'actes i fa dos anys es va incorporar l’Espai Via Barcino.

L’alcalde Pasqual Maragall va inaugurar el 1986 el Centre Cívic Trinitat Vella, que es va convertir en el primer equipament municipal del barri. Fins llavors, la parròquia era l’espai que acollia les activitats que organitzaven les entitats i era el lloc de reunió de l’associació de veïns.

L’obertura de l’equipament va servir per agrupar en un mateix edifici les entitats culturals de la Trinitat Vella i va afavorir la creació de sinergies entre si. Finalment el barri situat sobre el turó de la Trintat tenia un espai on realitzar activitats i tallers.

Des del principi el Centre Cívic Trinitat Vella ha funcionat com a centre cultural de proximitat. Va començar oferint 10 tallers i actualment se’n programen més de 50 cada trimestre. Durant aquests 30 anys l’equipament ha tingut set directors diferents. Cadascú hi ha deixat petjada i el seu pas ha servit per enfortir el treball amb les entitats, ampliar els projectes comunitaris al barri i fomentar la tasca educativa a l’equipament. Des del principi, els veïns s’han implicat en el funcionament del centre cívic i, fins i tot, proposen i participen de forma habitual en el desenvolupament de projectes nous.

Aquest dies una exposició repassa els 30 anys de vida de l’equipament. L’ha organitzat el centre cívic amb la col·laboració del l’Associació per a la Recerca de la Memòria Històrica de la Trinitat Vella, que ha cedit una part de les imatges. La resta de les fotografies les han aportat els veïns del barri i les han entregat acompanyades d’un escrit que descriu el record que tenen del moment en què es va fer la imatge. D’aquesta manera, el centre cívic ha creat un fons documental d’imatges. A més, la mostra es complementa amb un videodocumental en què apareixen els veïns i les entitats que han estat vinculats aquests 30 anys amb el centre cívic.

El Centre Cívic Trinitat Vella consta de dos espais: l’Espai Foradada i l’Espai Via Barcino. Ambdós estan situats en dos punts neuràlgics del barri: al carrer del Turó de la Trinitat, el punt més alt de la Trinitat Vella, i a la via de Bàrcino, el carrer que recorda el recorregut de l’antic rec Comtal.

L’equipament té una gran oferta de tallers, activitats i cicles culturals. Hi destaquen les arts escèniques com a leitmotiv, i el Com a Casa, Cicle de Músiques de Proximitat, l’aposta musical i de concerts de petit format del cívic, que adapta les músiques a un format de concert íntim i proper.