La reconstrucció de Can Vies ja ha donat el primer resultat. A la part enderrocada, aquesta tarda s'hi ha fet un concert, una mostra que el col·lectiu vol recuperar l'edifici tal com era i continuar l'activitat que s'hi feia. Però per fer-ho possible i aconseguir el que ara és una plaça ben buida, ha calgut just una setmana de desenrunament. Aquest matí, han fet l'últim esforç per buidar el recinte. S'hi han unit una cinquantena de persones que, en cadena, han tret pedra a pedra la resta de la runa. De moment, la reconstrucció està aturada i demà el col·lectiu no té previst treballar-hi. Ara tots els esforços estan posats en la proposta de rehabilitació que el col·lectiu ja ha dit que presentarà al llarg d'aquesta setmana. Mentrestant, el barri de Sants encara no ha recuperat la normalitat. La majoria de contenidors, cremats durant els aldarulls, no s'han reposat i els veïns han de deixar les escombraries a la zona habilitada per als contenidors.

El desenrunament ha estat només una de les activitats que avui s’han dut a terme al solar de Can Vies. Els nens han participat en activitats infantils i al migdia s’hi ha fet un dinar popular. A la tarda ja quedava poca feina per fer i els voluntaris han anat marxant progressivament. Abans, alguns han gaudit d’una actuació de música en directe, en la que es pot considerar la primera activitat del nou centre social que es vol reconstruir. El concert ha tingut lloc al solar que durant els darrers dies s’ha desenrunat.

Ara com ara, la reconstrucció de Can Vies està pendent de l’estudi que hi està fent l’equip d’arquitectes que assessora els membres del col·lectiu. Ells seran els que hauran d’elaborar el projecte, tot i que dubten que s’ajusti a les exigències de l’Ajuntament. De moment, la feina per a avui s’ha acabat i els voluntaris per a la reconstrucció de Can Vies preveuen descansar almenys demà i demà passat. A partir de dimarts anunciaran els plans per al futur més immediat, quan els arquitectes tinguin clar el projecte a dur a terme.

La qüestió de la seguretat

Els activistes de Can Vies van decidir dimecres en assemblea que continuarien les tasques de reconstrucció. L’Ajuntament de Barcelona ha advertit aquesta setmana que les tasques de desenrunament podien no resultar segures si no les feia el personal especialitzat de l’empresa contractada per TMB per a l’enderroc. Això no ha fet enrere el col·lectiu de Can Vies, que durant aquesta setmana hi ha continuat treballant sota la supervisió dels propis tècnics.

Els Bombers de Barcelona i els tècnics municipals que han inspeccionat l’edifici coincideixen que la part que resta dempeus presenta deficiències greus després de l’enderroc parcial. Per això, consideren que no és accessible i que, si no s’acaba d’enderrocar, cal fer-hi obres per restituir els elements malmesos i garantir-ne la seguretat.

Des de Can Vies lamenten que, si l’edifici està com està, és perquè TMB hi va enviar una excavadora que va començar a enderrocar-lo, abans de ser incendiada durant els aldarulls nocturns i retirada uns dies després.

L’alcalde es reuneix amb tots els mediadors

L’Ajuntament i TMB, l’empresa municipal propietària de l’immoble, subratllen que abans de tornar a fer-hi res cal reforçar l’estructura de l’edifici. La proposta que el consistori ha fet arribar indirectament a Can Vies és que, si volen okupar provisionalment l’edifici, el rehabilitin presentant un projecte i demanant el permís d’obres corresponent. El col·lectiu de Can Vies no hi està disposat i prefereix continuar treballant al marge de l’Ajuntament, de manera totalment autogestionada.

La violència al carrer es va acabar, però el conflicte continua encallat. Per mirar de trobar-hi noves solucions, l’alcalde, Xavier Trias, es va reunir ahir a la tarda amb tots els protagonistes que de forma més o menys directa han intervingut en el conflicte de Can Vies, des de la síndica de greuges fins al president de la FAVB. El col·lectiu de Can Vies resta al marge d’aquestes converses per voluntat pròpia.

El conflicte de Can Vies serà motiu d’un ple extraordinari convocat per a divendres de la setmana vinent. El govern municipal ha preparat un document, que és el que es debatrà, que explica el procés judicial que va dur al desallotjament, els intents de diàleg dels darrers anys i també descriu els aldarulls de la setmana passada. El balanç final del cost dels desperfectes en el mobiliari urbà puja a 415.460 euros. A això caldria afegir-hi els béns privats que es van destrossar: els Mossos d’Esquadra n’han rebut un total de 74 denúncies.