S'apropa l'estiu i alguns veïns de la plaça d'Osca estan preocupats pel soroll. Des del març l'horari dels vetlladors s'ha ampliat fins a les 12 de la mitjanit entre setmana i fins a la una els divendres, dissabtes i vigílies de festius. Segons els veïns del Cercle de Sants, caldria tornar a fer sonometries als habitatges perquè asseguren que el nivell de soroll sobrepassa els límits permesos. JAUME LAIOLA, veí de la plaça i membre del Cercle de Sants "La majoria de cases d'aquí que són antigues i que donen a la placeta tenen aquest impacte de 60, 70, 80 decibels. Llavors et fa difícil conciliar el son i descansar." Els restauradors, però, estan molt contents amb el canvi i creuen que el soroll és el mateix que fa un any, quan les terrasses havien de tancar abans però la clientela continuava al carrer. SERGI FERNÁNDEZ, portaveu de l'Associació de Restauradors Nucli de Sants "Aquest any hem rebut la novetat de l'horari i estan molt satisfets, o sigui, una diferència bestial. El dia que tenim menys taules, com a mínim treure'n rendiment perquè de cara a l'estiu recollir a les hores que recollíem no ens servia de res, aquí al passeig de Sant Antoni estaven fins més tard, els que es quedaven al barri anaven aquí, sinó se n'anaven a Poble-sec i ara tot això ens dóna vida." Ajuntament ha accedit a fer sonometries en alguns pisos i està fent mesuraments del soroll a la plaça. D'aquesta manera podrà saber com ha afectat el canvi d'horari en el nivell de soroll, i això li permetrà elaborar una normativa específica per a la plaça.

La nova ordenança que des d’aquest any regula el funcionament de les terrasses dels bars a tota la ciutat treu la son a alguns veïns de la plaça d’Osca. L’any passat van aconseguir que l’Ajuntament limités el nombre de terrasses, que en tot cas tancaven a les 22.30 h entre setmana i a les 23 h els divendres, dissabtes i vigílies de festiu. Ara l’horari s’ha ampliat fins a la mitjanit entre setmana i la 1 h quan l’endemà és festa. Els restauradors estan satisfets, però aquests veïns diuen que no poden dormir.

L’any passat, el conflicte entre els bars i els veïns de la plaça d’Osca que es queixen del soroll va arribar a fer que els restauradors es plantessin: des del gener fins al maig no van treure cap taula al carrer, perquè l’Ajuntament va limitar-ne l’espai a quatre taules per establiment i els bars deien que així no els sortia a compte. En apropar-se l’estiu, van tornar a muntar les terrasses, després de parlar amb alguns veïns. Tot i que no van arribar a signar l’acord per regular específicament el funcionament de les terrasses d’aquesta plaça, es van comprometre a respectar els horaris més restrictius, és a dir, a tancar a les 22.30 h els dies d’entre setmana i a les 23 h els festius i vigílies de festiu.

Al gener va entrar en vigor una nova ordenança de terrasses a tota la ciutat, precisament amb l’objectiu d’unificar moltes de les normatives que ja hi havia per a carrers, barris o districtes determinats. A Sants, la nova ordenança va començar a aplicar-se al març, així que des de llavors les terrasses de la plaça d’Osca, l’horari dels vetlladors s’ha ampliat fins a les 12 de la mitjanit entre setmana i fins a la una els divendres, dissabtes i vigílies de festius. Els restauradors estan molt contents amb el canvi: diuen que abans perdien la clientela del sopar perquè havien de tancar la terrassa molt aviat. A més, creuen que abans era pitjor per als veïns, perquè quan ells recollien les terrasses hi havia gent que s’hi quedava xerrant a la plaça.

Però els veïns que l’any passat es queixaven del soroll de les terrasses ara estan encara més molestos, perquè tanquen més tard. Es queixen que no poden descansar i que, malgrat que arribi l’estiu, ells mai no podran estar tranquils amb les finestres obertes. Aquests veïns han tornat a presentar les seves queixes a l’Ajuntament a través del Cercle de Sants. Ara reclamen que es tornin a fer sonometries als habitatges, perquè asseguren que el nivell de soroll sobrepassa els límits permesos. L’Ajuntament s’ha compromès a fer aquestes sonometries per calcular si hi ha més soroll que abans i elaborar una normativa que faciliti la convivència a la plaça.