El mapatge titulat ‘La torre ens obre el cor’ es projecta aquest cap de setmana a cada hora en punt entre les 18 i les 21 h des de la seu del Districte de Gràcia. Es va estrenar la setmana passada en l’acte oficial de celebració del 150è aniversari de la torre del Rellotge, en què van participar les entitats gracienques i hi va haver diverses actuacions musicals i de teatre. Els 150 anys del campanar de Gràcia també es van commemorar a l’estiu amb una exposició organitzada en el marc de la Festa Major.

La torre de la plaça de la Vila de Gràcia va ser dissenyada per l’arquitecte Antoni Rovira i Trias amb la intenció de ser un punt de trobada entre els veïns del barri. Fins aquell moment, les parròquies de Gràcia no tenien campanars gaire alts i, per aquest motiu, es va decidir fer-hi una torre que es veiés des de tot els racons de la vila.

El campanar es va fer cèlebre el 1870 durant la Revolta de les Quintes perquè, durant cinc dies seguits, va sonar a favor dels revoltats. La campana va ser batejada amb el nom de la Marieta, la veïna la que la controlava amb una corda lligada al seu terrat. Les quintes eren el sistema de reclutament militar que posava a sorteig els homes del poble per anar a la guerra. Els més rics podien lliurar-se’n a canvi de diners. Al mes d’abril de 1870, quan el general Prim va anunciar una nova lleva, Barcelona va alçar-se en barricades i enfrontaments al carrer. Gràcia va ser el principal bastió de la resistència i el campanar de la llavors anomenada plaça d’Orient es va convertir en l’emblema de la llibertat i de la democràcia. A causa de la importància històrica d’aquells fets, els veïns de Gràcia els rememoren cada any amb representacions teatrals.

Al llarg dels anys, l’actual plaça de la Vila de Gràcia ha tingut quatre noms diferents. En la primera urbanització, el 1836, va dir-se plaça d’Orient. El 1845 va passar a anomenar-se plaça de la Constitució fins que, al voltant de 1890, se li va posar el nom de Rius i Taulet, l’alcalde de Barcelona que va impulsar l’Exposició Universal de 1888. Finalment, el 2009 es adoptar el nom de plaça de la Vila de Gràcia a través d’una consulta popular que es va fer per Internet i en què els veïns van decidir quin nom posar-li entre tres opcions.

Al llarg d’aquest 2014 s’han realitzat obres de rehabilitació del campanar a les zones del balcó superior i l’estucat de la part baixa. Les obres de manteniment s’han allargat fins a finals de novembre, però han estat a punt per la celebració dels 150 anys.