“Doncs dit això, a treballar!” Alumnes d’un institut del barri del Besòs reforesten aquest bosc de la barriada de la Font del Gos, a Horta, que es va cremar l’estiu passat. LISANDRO GIMÉNEZ, alumne de l’Institut Barri Besòs “Estoy haciendo un agujero para plantar un árbol, estamos reconstruyendo este bosque se quemó el años pasado.” ABDULAH AMAR, alumne de l’Institut Barri Besòs “Estamos cortando en pequeño para que se haga compuesto y así tenemos un buen camino.” Aprenen valors ambientals i competències bàsiques fora de les classes. Participen en el projecte perquè des del centre han detectat que necessiten orientació de cara al futur i creuen que l’experiència els pot ajudar. “Hemos hecho un muro con las piedras para que cuando llueva no se lleve la planta para abajo.” HASSAN MUHAMAD, alumne de l’Institut Barri Besòs “Está bien, así aprendemos a plantar plantas i es una experiencia para la vida.” La idea ha estat de dos professors de l’institut. Un és membre d’una ONG en defensa del medi natural, i l’altre és veí de la Font del Gos. No es tracta només de la feina al bosc, sinó que també treballen al centre on, fins i tot, tenen un viver d’arbres. RAÜL MOMPÓ, mestre de l’Institut Barri Besòs “A l’institut estem treballant el que després puguem portar els arbres autòctons que hem plantat aquí i els reforestem.” Des del Consorci de Collserola acullen iniciatives com aquesta per fer partícip la ciutadania del bon estat del parc. Per això tenen un programa de voluntariat. GLORIA ARRIBAS, Consorci de Collserola “Està adreçat sobretot a associacions, a entitats que volen fer alguna cosa, en algun racó en algun bocí del parc.” A més de la reforestació, també estan obrint un camí que han descobert arran de l’incendi. Una via que servirà per unir el carrer principal de la Font del Gos amb la carretera de les Aigües.

L’estiu passat el foc va cremar 18 hectàrees al Parc de Collserola, a tocar de la urbanització de la Font del Gos, que pertany al barri d’Horta. Mesos més tard, en començar el curs escolar, dos professors de l’Institut Barri Besòs vinculats amb el territori i amb la defensa del medi natural van posar en marxa un projecte per replantar amb espècies autòctones la població d’arbres desapareguda a causa de l’incendi.

Els mestres expliquen que és una experiència interessant pels alumnes, que viuen a prop del mar i que sovint no surten gaire del seu barri. A banda d’ensenyar-los noves competències i valors mediambientals, l’activitat també serveix per ajudar a trobar sortides professionals als estudiants que no han decidit encara què volen fer en el futur. De moment, la feina feta fins ara ja ha donat resultats. Han descobert un nou camí que estan condicionant i que contribuirà a millorar la mobilitat a peu d’aquesta zona de muntanya.

Des del Consorci de Collserola donen suport a la iniciativa i l’han inclòs en el programa de voluntariat del parc. Expliquen que aquest tipus d’actuacions serveixen per implicar els veïns en la conservació de l’entorn natural. El projecte també té l’ajuda de l’ONG Depana i de la Fundació Espavila, que hi aporten eines, materials i recursos humans i econòmics.