Menjar habitualment plats típics de la cuina catalana com escudella barrejada, peus de porc, canelons o fricandó no és compatible amb una dieta sana i equilibrada en el dia a dia. L’alimentació tradicional no es basa només en aquestes receptes festives, també inclou els cigrons amb espinacs, l’esqueixada, l’empedrat, el caldo de verdures o l’escalivada, entre d’altres. De recuperar costums culinaris n’hem parlat al betevé directe amb Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia i Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, que han presentat el projecte Plats catalans cada dia, 100 receptes revisades i adaptades per ser consumides de forma saludable.

Recuperar receptes de manera saludable

El projecte inclou dos tipus de menú — per a les èpoques de tardor/hivern i primavera/estiu — amb receptes diferents per a cada dia de la setmana amb propostes igualment populars com el pollastre amb escamarlans o espinacs amb panses i pinyons. Així, la Fundació Alícia s’ha encarregat d’adaptar la tradició a una dieta equilibrada i també a fer les receptes de manera fàcil.

“Cada dia volem dedicar menys temps a pensar què menjarem, i això fa que mengem més malament”, ha afirmat Toni Massanés. “Hi ha evidència científica que la dieta mediterrània és la més sana del món i nosaltres, per diferents causes, estem una mica deslocalitzats i oblidem que tenim bones receptes i també sanes, fàcils, modernes i econòmiques”, ha afegit.

El projecte també arribarà als restaurants

L’adaptació d’aquestes receptes també arribarà als restaurants. Joan Gòdia ha detallat, però, que seran diferents i més completes. En aquesta línia, Gòdia ha apuntat: “Cada vegada hi ha menys restaurants de cuina catalana”. Per això que considera essencial “explicar què suposa la cuina catalana per al país i també perquè els productors es puguin quedar i rebre un preu just pel seu producte”.

Reivindicar el producte local i de temporada

Pel que fa al producte català, ambdós experts alimentaris consideren que la clau de tot el projecte és utilitzar i respectar el producte de temporada. Gòdia ha explicat que l’any que ve Catalunya serà regió mundial de la gastronomia i ha afegit: “I ho som perquè tenim 130 paisatges diferents, amb cuines i productes diferents”. Així, ha remarcat: “Hem de millorar la nostra autoestima alimentària i consumir productes d’aquí”.

Massanés ha afegit que hem de vèncer el furor pels productes de fora i fer valer els productes autòctons. “La torrada d’alvocat és molt bona i, a més, és gairebé igual de nutritiva que una torrada de pa amb l’oli que tenim a casa”, ha reivindicat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a