Pizzes, pasta, gelats i ara també graffa. Barcelona pot presumir de tenir un bon repertori de la millor gastronomia napolitana. I ben aviat s’hi afegirà la proposta més dolça. Tres germans, els Esposito, han decidit obrir al barri Gòtic, al carrer dels Escudellers, 6, la primera botiga de graffa napolitana a Barcelona. Una botiga amb la qual volen fer realitat el vell somni de la seva mare, que era una gran pastissera però no va poder obrir el seu propi negoci.

Què és la graffa?

La graffa napolitana és un dolç típic i molt tradicional a Nàpols. Totes les famílies tenen la seva recepta pròpia però també se’n troben pels carrers del nucli antic de Nàpols. Es tracta d’una massa fregida, molt semblant a la rosquilla, amb un punt més esponjós i de forma més irregular que no porta ou. Originàriament aquest dolç només es gaudia per Carnaval i el dia de San Giuseppe però ara ja es menja tot l’any i ben aviat, el 30 de març, es podrà menjar també a Barcelona. Es podrà optar entre la versió clàssica o la farcida.

Els responsables que aquest dolç estigui disponible per primer cop a Barcelona són els tres germans Esposito. Fonts properes a la família han explicat a betevé que van viure la infantesa en una casa que sempre feia olor de massa fermentada i cafè acabat de fer. La seva mare era una excel·lent pastissera, malauradament va morir i els fills han decidit honrar-la continuant amb la tradició de la graffa napolitana.

Al local del carrer des Escudellers podrem triar entre diversos farcits: nutella, xocolata blanca, fastuc, crema de llimona de Sorrento o crema pastelera. En tots els casos són cremes que arribaran a Barcelona elaborades a Nàpols. També hi haurà farcits pensats per al públic infantil com ara el d’ou kinder. El clàssic estarà disponible a un preu de 4 € i el farcit no superarà els 6 €.

Els responsables del projecte també expliquen que hi haurà cafè espresso napolità que es podrà acompanyar de productes que no acostumen a trobar-se a Barcelona com ara “llet amb menta”.

Per què a Barcelona?

La Bottega della Graffa aixecarà la persiana el 30 de març, “si tot va com ha d’anar”. Expliquen els Esposito que han triat Barcelona perquè és “una ciutat molt semblant a Nàpols”.

El nom de graffa deriva de la paraula “Krapfen”, un dolç rodó molt típic a l’Europa central inventat, segons la llegenda, per la pastissera Cecilia Krapf a finals del segle XVII. Una dolç que va arrelar a totes les cases napolitanes i ara vol fer-se un lloc al paladar dels barcelonins.