dia mundial pizza

El 9 de febrer és el Dia Internacional de la Pizza. La pizza és un dels aliments més universals i a Barcelona és fàcil celebrar la data amb pizzes de gran nivell perquè tenim establiments situats al podi de les millors pizzeries del món. És el cas de Sartoria Panatieri, la Balmesina, Da Nanni, Parking Pizza, Franki Gallo Cha Cha Cha i Garden Pizza, reconegudes per la llista 50 Top Pizza. 

Dia Internacional de la Pizza: la millor d’Europa és a Barcelona

Difícil anar a qualsevol part del món i no trobar-se una pizzeria. Des dels anys 90, la seva popularitat no ha parat d’augmentar, però, després d’una primera expansió amb pizzes a l’estil americà l’aterratge de l’autèntica pizza napolitana a casa nostra va ser el 2017 amb la inauguració de Da Michele, la primera sucursal fora d’Itàlia de la família Condarro amb tots els ingredients procedents del sud d’Itàlia.

Ells són l’exemple de que un dels elements que més ha contribuït a l’expansió de la pizza a casa nostra ha estat la presència creixent d’italians. De fet, Barcelona és la ciutat espanyola amb més italians, amb més de 66.375, segons dades de l’últim padró municipal.

Aquesta comunitat ha donat impuls a negocis autèntics com Sartoria Panatieri, reconeguda el 2023 com la millor pizza europea del rànquing 50 Top Pizza i tercera millor pizza del món en el mateix rànquing a tot el món. El negoci, regentat per Rafa Panatieri i Jorge Sastre, també va aconseguir el premi especial europeu Premi Latteria Sorrentina a la pizza de l’any 2023, per una pizza que combina salsa de tomàquets cirerols cuits, mozzarella i holandesa d’alfàbrega.

El pes de Barcelona entre les millors pizzeries d’Espanya

Un altre rànquing, però a l’estat, és el que organitza Madrid Fusión Alimentos, que, entre les 100 millors pizzes a Espanya el 2023, en va reconèixer 11 de Barcelona, com ara Da Michelle, Grosso Napoletano, Madre Lievito, NAP, Ottantotto, Parking Pizza o La Briciola. En aquesta llista també hi figuren La Balmesina, Sartoria Panatieri i Franki Gallo Cha Cha Cha, dels bessons venecians Max i Stefano Colombo, responsables també del restaurant Xemei. Però com a millor pizza d’Espanya va ser escollida Pulp Edition de Can Pizza, cadena de pizzeries artesanals nascuda al Prat de Llobregat i que té tres locals a Barcelona. La proposta incorpora sobrassada, pop, olives de Kalamata i mozzarella de búfala i el seu nom és un homenatge a la famosa pel·lícula de Quentin Tarantino.

Per tant el nivell de la ciutat és indiscutible i això fa molt fàcil poder celebrar aquest 9 de febrer amb una llista llarga per triar i remenar.

Per què es diu Pizza Margherita?

Els orígens de la pizza se situen a Nàpols al segle XVIII. Aleshores era un plat de les classes populars però aviat va fer un salt endavant. El cuiner Raffaele Esposito, considerat el pare de la pizza moderna, va rebre l’encàrrec de preparar una pizza per a la reina Margarida de Savoia que estava de visita a Nàpols.

En va preparar tres i en una d’elles hi va incloure tomàquet, alfàbrega i mozzarella per reproduir els colors de la bandera italiana. Hi ha fonts que assenyalen que va ser el primer cop que s’introduïa el formatge mozzarella. La reina va gaudir molt de les pizzes i la dels tres colors va ser la que més li va agradar. El cuiner va decidir que a partir d’aleshores la pizza passaria a dir-se Margherita en honor a la reina.