Submergir-se als magatzems Artigau del barri de Sant Antoni és traslladar-se a un altre segle. Una immersió al passat. Estan especialitzats en el lloguer d’atrezzo d’època per al cinema, el teatre i la publicitat. Centenars de milers d’objectes, molts de quotidians, que donen credibilitat al món de la ficció. Impossible saber-ne la quantitat exacta. Des de la segona meitat del segle XIX, la família Artigau ha anat recopilant espases, cistells, rellotges, ràdios, quinqués, canelobres, maletes, llibres, joguines i altres utensilis, la llista no s’acaba. Tot ben endreçat al soterrani d’un edifici de l’Eixample des de fa més de 100 anys.

Hem estat uns recol·lectors d’objectes de la memòria de Barcelona
Jordi Artigau

Des de 1860

El Jordi Artigau (cinquena generació) s’ha passat sis dècades recorrent els passadissos laberíntics d’aquest espai difícil de dimensionar. Reconeix al programa ‘Via 15’ que encara hi descobreix objectes, “perquè no els recordem, o perquè encara no s’han utilitzat, i no han sortit del seu amagatall”. Artigau recorda que l’origen d’aquesta nissaga la va iniciar “l’avi del meu avi”, cap al 1860, tot i que va ser “amb el besavi Enric que es va viure el gran boom com a magatzem d’attrezzo”. Per aquell aleshores assortia els teatres de Barcelona gràcies al nombrós material recopilat a les dues exposicions universals.

Un espai únic

Jordi Artigau creu que aquest és un espai únic a Barcelona “pels anys que té i per l’especialització de material que tenim“. Molts dels objectes que hi ha són importants “no pel seu valor, sinó per la seva necessitat”, i afirma que “aquí hi ha part de la vida quotidiana de Barcelona”. Hi ha moltes donacions de veïns, que al llarg dels anys els han cedit allò que no volien vendre o en traslladar-se de pis. També han completat l’assortiment amb peces comprades als encants, subhastes i antiquaris. Tot perfectament emmagatzemat en 600 m2 que són un autèntic “tetris”, diu Artigau.

Mai no ha estat una feina, la feina és el mitjà per poder subsistir
Jordi Artigau

Estimar l’objecte

Una primera visita aclapara. Només la família és capaç d’orientar-se sense problema i tenir memoritzat el lloc exacte de cada objecte. Un lloc “màgic” que es caracteritza per “estimar l’objecte“, afirma Artigau, que ha deixat el negoci en mans de la sisena generació, capitanejada pel seu fill Roc. Treballar en aquest racó amagat de Barcelona mai no ha estat una feina, sinó a l’inrevés: “La feina és el mitjà per poder subsistir”. És molt més que un magatzem, és l’escenari de la història de la seva vida.


Comparteix a: