L’esgrima històrica és una art marcial europea basada en tractats del segle XVI que els seus seguidors han traduït i interpretat.

L’objectiu és practicar la disciplina tal com es lluitava a l’època medieval, amb la major fidelitat possible. Mentre l’esgrima convencional fa servir estratègies i moviments ofensius per guanyar el contrincant, a l’antiga la filosofia del combat era fonamentalment defensiva. Les armes que s’utilitzen també són diferents. A l’esgrima esportiva s’utilitza el floret, el sabre de duel i l’espasa, però a l’esgrima antiga l’espasa llarga, la daga i, fins i tot, un petit escut.

Durant tot el dissabte s’ha celebrat un torneig d’aniversari a la sala Duo Bellum, en què han participat una trentena de tiradors. Durant el matí s’ha disputat la categoria d’espasa llarga, que es combat amb dues mans, i a la tarda l’espasa d’empunyadura francesa, la tradicional dels mosqueters.

L’Associació Catalana d’Esgrima Antiga té 11 anys d’història. Va començar al Poliesportiu de la Mar Bella amb només dinc membres i actualment ja té una sala dedicada, la sala Duo Bellum, que ara celebra un any. A més de la pràctica i l’estudi de l’esgrima antiga també organitzen tallers i seminaris en relació amb la disciplina