La Federació Espanyola d’Esports per a Cecs organitza aquest cap de setmana, al Club de Tir Olímpic de Barcelona, unes jornades de tecnificació de tir olímpic inclusives per a tiradors amb discapacitat visual i tiradors sense discapacitat.

Unes jornades que inclouen el bicampió del món

Amb aquestes jornades es vol millorar la tècnica dels tiradors de cara a les properes proves internacionals com la Copa del Món a l’Índia i l’Europeu a Granada. A més, aquest esport serà olímpic a Los Angeles, i a París aquest estiu podria ser d’exhibició. Unes jornades que inclouen els millors tiradors de l’estat espanyol, com el basc Ager Solabarrieta i la seva guia Maite Badiola, actuals campions del món de la disciplina.

Uns tiradors que fan servir la tecnologia per fer el seu esport

El tècnic, Luciano Porta, és l’encarregat de l’entrenament intensiu d’uns tiradors amb visibilitat reduïda que fan servir la tecnologia per poder fer el seu esport. Com ens ha dit el bicampió del món, Ager Solabarrieta, “la tècnica és igual que tots els tiradors, s’ha de trobar posició que és la imprescindible, després centrar, parar i disparar, que això diuen que és el més senzill”. Podria semblar que un cec no pot fer un esport de punteria, però això no és així. Fan servir un sistema amb el qual substitueixen la vista per l’oïda. La carabina d’aire comprimit és la mateixa, però fan servir una mira telescòpica especial. Solabarrieta ens ha explicat com funciona el sistema: “Consta de dos dispositius, un dispositiu que és una càmera que té un ‘software’ de reconeixement d’objectes d’alta velocitat, que converteix la llum que és a la diana, que sé que és allà, en un llum infraroig led que emet un senyal, i això converteix la senyal de llum en so. Com més s’acosta al centre el so es va aguditzant i és just quan estem al centre que canvia de xiulet, llavors és quan has de parar i disparar”.