Foto: @rfen
selecció espanyola de waterpolo masculina es proclama campiona de l'Europeu de Croàcia 2024 després de superar a la final a l'amfitriona, Croàcia, per 10 a 11

La selecció espanyola de waterpolo ha aconseguit una fita que només havia pogut sumar el futbol: ser campiona olímpica, del món i d’Europa, la “triple corona”. Amb el campionat d’Europa de Croàcia, els homes entrenats per David Martín han pujat a l’esglaó més alt de totes les competicions importants. Abans, Espanya havia estat campiona olímpica a Atlanta 1996 i havia sumat tres ors mundials (Perth 1998, Fukuoka 2001 i Budapest 2022).

Nou catalans i 10 d’equips barcelonins

A la selecció espanyola de waterpolo hi ha nou jugadors catalans i 10 són d’equips barcelonins, el bressol d’aquest esport. Amb aquest or a l’Europeu, Espanya és favorita per aconseguir també el Mundial que es disputarà del 5 al 17 de febrer a Doha. Els homes entrenats per David Martín s’han assegurat un lloc als Jocs Olímpics de París, que tindran lloc també aquest 2024.

L’heroi de l’or a Croàcia, Álvaro Granados

Una genialitat d’Álvaro Granados a 48 segons del final va donar a Espanya el títol continental davant Croàcia (10-11). Granados, gris fins a l’últim minut del partit, es va treure del barret de copa un revés, un llançament d’esquena, que va deixar muts els més de 2.000 aficionats croats que omplien la piscina del Mladost.

Va ser la culminació d’una gran remuntada que es va produir a l’últim quart, en què Espanya va aconseguir un parcial 0-3 per emportar-se una glòria que se li havia escapat fins en tres ocasions anteriorment, ja que havia perdut la final el 1991, el 2018 i el 2020.

Molta culpa del que va passar també la va tenir Edu Lorrio, el porter del Sabadell, que havia vist des de la banqueta els primers 24 minuts del partit. David Martín se la va jugar i el meta va parar tot el que li van llançar els croats.